Gazdaság

GVH: 2006-ban rekordösszegű bírság

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2006-ban, 80 versenytörvénysértést állapított meg, amelynek során, a GVH fennállása másfél évtizedes történetének legmagasabb - összesen 11,4 milliárd forintos - bírságát szabta ki.

Az idei bírság esetszámot tekintve 27-tel, értékben pedig csaknem 9 milliárd forinttal több a 2005. évinél. Az idén 180 versenyfelügyeleti eljárás zárult le határozattal, annyi, mint tavaly. Az idén is a legtöbb bírságot, 8,5 milliárd forintot kartell megállapodás miatt vetette ki a versenytanács, míg 2005-ben 2,153 milliárd forintot, 2004-ben 8,199 milliárd forintot szabtak ki. Ebből 7,43 milliárdot egy autópálya kartell ügy tett ki.

Az idén a kartell eljárásokon belül is kiemelkedett az Allianz Hungária Biztosító Zrt., a Generali-Providencia Biztosító Zrt., a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége, a Magyar Peugeot Márkakereskedők Biztosítási Alkusz Kft., a Magyar Opelkereskedők Bróker Kft., valamint a Porsche Biztosítási Alkusz Kft. piackorlátozó magatartása miatt kirótt összesen 6,8 milliárd bírság. A 2006. évi kartellügyek közül még említést érdemel az International System House Kft.-re, az IBM Kft.-re, valamint az SAP Kft.-re kivetett összesen 1,5 milliárd forint összegű bírság.

A 2006. évi összes bírságból 1,77 milliárd forintot a fogyasztók megtévesztésével kapcsolatban róttak ki, ami a tavalyit értékben 1,2 milliárddal meghaladta. Ezek közül kiemelkedik a vezetékes és a mobil telefontársaságok, a banki szolgáltatók, illetve a nagyméretű kiskereskedelmi láncok elmarasztalása megtévesztő reklámok miatt. Gyakori volt az is, hogy cégek úgy hirdették terméküket, hogy annak megalapozatlanul gyógyhatást vagy egészségmegőrző hatást tulajdonítottak.

A GVH versenytanácsa ebben az évben az erőfölénnyel való visszaéléssel kapcsolatban összesen 1,16 milliárd forint bírságot szabott ki, ezzel szemben 2005-ben mindössze 40 millió forintot vetettek ki. E csoportból kiemelkedett a MÁV 1 milliárd forintos bírsága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik