Gazdaság

Ecostat: 6,4 százalék körül lesz az infláció jövőre

Az Ecostat „TOP-100 konjunktúra indexe” 2006 decemberében 46 százalékon állt, amely egy százalékponttal magasabb az előző havi értéknél.

A hazai nagyvállalatok rövid távú üzleti várakozásait 2006 első felében viszonylag magas szintű, kiegyensúlyozott derűlátás jellemezte. A bizalmi mutatók jelentős visszaesése július, szeptember hónapokban következett be. A szeptemberi bizalmi mélypont óta az üzleti várakozások lassú, fokozatos javulása és a tendencia szerény emelkedése figyelhető meg. A GDP 4,2 százalékos növekedését elsősorban a külföldi értékesítés élénkülése, a kedvező világgazdasági környezet biztosította.

A nemzetközi konjunktúra-előrejelzésekre alapozott külpiaci fejlődés 2007-ben pozitív hatást fog gyakorolni a magyar gazdaság egészére – derül ki Ecostat legfrissebb előrejelzéséből. Jelentősen növekednek az adó- és járulékbevételek, a megkezdett strukturális átalakulások következtében mérséklődnek a kormányzat kiadásai, átalakul az ártámogatási rendszer. Az intézkedések hatására az államháztartási deficit GDP arányos hiánya több, mint három százalékponttal 6,8 százalékra csökkenthető. 2007-ben az áremelkedések folytatódásával és az ártámogatási rendszer reformjával az infláció gyorsulni fog. 2007 egészére átlagosan 6,4 százalék körüli inflációt prognosztizált az Ecostat.

2007 júniusáig a belföldi kereslet szinten maradását várja a cégek 42 százaléka, élénkülésben bízik 16 százalékuk. Stabil külföldi keresletben a TOP-100 kör majdnem kétharmada reménykedik, az igények bővülését 37 százalékuk feltételezi. A gazdasági környezet jövőbeni változásáról szóló előrejelzés a korábbinál pozitívabb, a cégek több mint egynegyede úgy véli, hogy a megszorító intézkedések, a működési feltételeket érintő változások döntő része már nyilvánosságra került, tehát kiszámíthatóvá vált. A bizonytalanság fokozódását a vállalatok mintegy 58 százaléka feltételezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik