Gazdaság

Nőttek az agrárjövedelmek az EU-ban és Magyarországon

A tavalyi hanyatlás után idén újra nőttek a reáljövedelmek a mezőgazdaságban az Európai Unió országaiban - jelentette az EU statisztikai hivatala csütörtökön.

A tavalyi átlagosan 7,3 százalékos hanyatlás után az előzetes becslések idén 2,6 százalékos emelkedést jeleznek a 25 tagország átlagában. Az ezredfordulóhoz viszonyítva jelenleg 4,5 százalékponttal keresnek többet a gazdák reálértékben.

Magyarországon az Eurostat – nemzeti statisztikákon alapuló – mutatója szerint idén 4,5 százalékos az átlagos fejenkénti reáljövedelem-emelkedés a szektorban. A 2000-es értéket 100 százaléknak véve idén 160,8 százalékot tett ki a jövedelem. Ennél nagyobb emelkedést a statisztikusok csak a balti államokban és Lengyelországban mértek: Lettországban, Litvániában és Észtországban az elmúlt hat év alatt kétszeresére nőtt a mezőgazdasági reáljövedelem. Ugyanakkor hét uniós tagországban csökkent idén a jövedelem, köztük a legnagyobb mértékben, 10,2 százalékkal Írországban. Az új tagállamok közül Szlovákiában, Szlovéniában, Észtországban és Máltán esett vissza tavaly óta a mutató, 0,8-5,5 százalék közötti mértékben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik