Gazdaság

Tojástermelők kontra GVH

A bíróságon támadja meg a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (MTTSZ) a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) a szövetséggel szemben hozott elmarasztaló végzését.

A hónap elején a GVH kartellezésért 120 millió forintra bírságolta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségét, és 26,5 millió forintra a Magyar Tojás Kft. tagjait. Most ezt kívánják megtámadni – jogi útra terelve az ügyet – a tojástermelők.

A tojástermelők megmaradásuk érdekében fogtak össze – hangoztatja a szövetség. Ennek ellenére a sokszor rossz minőségű, lejárt szavatossági idejű import és a multinacionális cégek erőfölénye oda vezetett, hogy a magyar tojástermelők száma egyharmaddal, a tojástermelés 20 százaléka csökkent. A folyamat veszélyességét a mostani élelmiszerbotrányban elkobzott 1 millió német import tojás jól illusztrálja – véli az érdekképviselet.

A szövetség szerint, a GVH elmarasztaló határozatának jogerőre emelkedésével fokozódik a magyar termelők teljes körű kiszolgáltatottsága. A szövetségnél hozzáteszi: egyetértenek azzal, hogy az Agrárpiaci rendtartásról szóló törvényt és a Versenytörvényt össze kell hangolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik