Gazdaság

Az éves terv 86 százalékánál jár a novemberi hiány

A Pénzügyminisztérium (PM) novemberre 230,42 milliárd forint államháztartási hiányt vár, pénzforgalmi szemléletben, az önkormányzatok nélkül – jelentette be Várfalvi István szakállamtitkár csütörtökön.

Az államháztartás októberi hiánya – önkormányzatok nélkül – 52,4 milliárd forint volt, így az első tíz havi pénzforgalmi deficit 1509,6 milliárd forintot tett ki, az éves előirányzat 86 és a GDP 6,49 százalékát.


Várfalvi István elmondta, hogy az NA Rt. több mint 350 milliárd forintos hiteléből a költségvetés novemberben 60 milliárd forintot, decemberben 292 milliárd forintot vállal át. Ez csak a pénzforgalmi adatokat érinti, az eredményszemléletűt nem – tette hozzá.


Az év egészére a tárca pénzforgalmi deficit prognózisát 2056,4 milliárd forintra, a GDP a korábban közölt 9 százalékáról 8,8 százalékára csökkentette – a kedvező októberi adatok ismeretében –, így ez a 0,7 százalékos önkormányzati deficittel együtt eredményszemléletben a GDP 10,1 százalékát jelenti. A tárca az eredményszemléletű ESA-hiányprognózisát nem csökkentette – mondta.


A tárca azzal számol, hogy az elkülönített állami pénzalapok 33 milliárd többlettel, a tb-alapok 140,43 milliárd forint deficittel zárnak az idén.


Az októberi adatokról Várfalvi István elmondta, hogy a bevételek közül az eva, az szja, valamint a jövedékiadó-bevételek a prognózisnál kedvezőbben, míg az áfa és a regisztrációs adó bevételek ennél alacsonyabban alakultak.


A központi költségvetés októberi kiadásai mintegy 16 milliárd forinttal haladták meg a vártat, amiben szerepet játszott a FUF Kft. ügyében a magyar állam ellen indított perben megítélt 17,2 milliárd forintos kártérítés kifizetése.


Kérdésre válaszolva Pichler Ferenc elmondta: valóban Magyarországon tartózkodik a Moody’s küldöttsége, de mint mondta, semmi különös nincs a látogatásban, a PM rendszeres kapcsolatot tart fenn a nagy hitelminősítőkkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik