Gazdaság

Emelkedik a tb-járulék az evásoknak és a nyugdíjasoknak

admin
admin

2006. 11. 13. 11:36

A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozók is több járulékot fognak fizetni jövő januártól. A jelenlegi szabályok szerint még csak a vállalkozás fizet utánuk egészségügyi szolgáltatási járulékot (ez idén 10, jövőre 16 százalék). Viszont 2007-től magának a vállalkozónak is kell fizetnie 8,5 százalék nyugdíjjárulékot. A jelenlegi 10 százalékkal szemben tehát a kiegészítő vállalkozók 24,5 százalékot fizetnek a jövő év első napjától.

Nem maradnak érintetlenek az evások sem. Ők is az előbbi kulcsok alapján fizetnek járulékot januártól (nemcsak egészségügyi szolgáltatási járulékot, hanem nyugdíjjárulékot is kell fizetniük), viszont változatlan marad az a szabály, hogy náluk a járulékalap az eva adóalapjának 10 százaléka.

Azt, amit a háztartásbeliek egészségügyi ellátásáért fizetendő járuléknak hívnak, azért bonyolultabban fogalmazza a meg a Tbj. módosítása. Aki – egyebek mellett – nem uniós mozgó munkavállaló és nem kap gyest vagy gyedet, sem baleseti járadékot, nem jár neki a hozzátartozói nyugellátás, nem kiskorú, nem tanuló, nem fogva tartott és nem kötött magára egészségbiztosítást, annak a minimálbér 9 százalékát kell megfizetnie egészségügyi szolgáltatási járulék címén. A törvény megengedi, hogy az arra kötelezett helyett hozzátartozója vagy más fizesse a járulékot. Az indoklás szerint az ellátásra kötelezett – leginkább a hozzátartozó – köteles mindazzal ellátni a rászorulót, ami a megélhetéséhez szükséges. Márpedig az egészségügyi szolgáltatás része a megélhetésnek, ezért a hozzátartozónak meg kell fizetnie a minimálbér (most 63 500 forint) után a 9 százalékot.

A tb-jogosultságokról és azok fedezetéről szóló törvénynek a parlamentnek beterjesztett módosítása szerint a biztosítottak – a törvény így nevezi azokat, akik dolgoznak és így különböző társadalombiztosítási járulékot fizetnek – jelenleg 8,5 százalék nyugdíjjárulékot fizetnek, ha kizárólag az állami tb-rendszerbe tartoznak. Amennyiben magánnyugdíjpénztárnak is tagjai, akkor az állami biztosító 0,5 százalékot kap, a többi a magánbiztosítóé. Ez a szabály változatlan marad, de kiegészül a jövő év április 1-jétől több új szabállyal (ezeket a tb-jogosultságokról és azok fedezetéről szóló törvény – Tbj. – módosítása tartalmazza a jövő évi költségvetés megalapozására benyújtott csomag részeként).

Az a saját jogú nyugdíjas (függetlenül attól, hogy a törvényben meghatározott életkorban, vagy előbb ment nyugdíjba), aki nyugdíja mellett dolgozik, továbbá az a vállalkozó, aki kiegészítő tevékenységet folytat, 9 százalék egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet 2007. április 1-jétől.

A saját jogú nyugdíjas – ha nyugdíja mellett dolgozott – eddig csak természetbeni egészségbiztosítási járulékot fizetett (ez most 4 százalék, és annyi marad januártól is). Viszont 2007. januártól nyugdíjjárulékot – 8,5 százalék – is kell fizetnie. Ha nyugdíja folyósítását szünetelteti, akkor még pénzbeli egészségbiztosítási járulékot is kell fizetnie (ez most 2 százalék, jövő januártól 3 százalék lesz).

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.