Gazdaság

A kis cégek is üdvözlik az adóenyhítést

A kormány úgy döntött a szerdai ülésén, hogy támogatja azt a kezdeményezést, amelyik szerint a vállalkozások a szolidaritási adóból levonhatják a kutatás-fejlesztésre szánt pénzeket. A kormány becslései szerint ez a kedvezmény a szolidaritási adóból jövőre várt, éves szinten 170 milliárd forintnyi bevételnek alig 3 százalékát érinti.


A döntés ösztönzi és növeli a cégek k+f ráfordításait, mindenképpen üdvözlésre méltó. Azonban a kkv szektor induló, vagy fiatal, néhány éves múlttal rendelkező cégei – melyek még nem nyereségesek, forrásaikat visszaforgatják – számára ez a könnyítés nem sokat jelent – mondta el Kátai Szabolcs az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) Innovációs munkacsoportjának vezetője a FigyelőNet megkeresésére.


A kutatás-fejlesztés rendkívül erőforrás igényes, a kutatók fizetése magas, élőmunkaterheik nagy terheket rónak a vállalkozásokra. Az EU-ban az innovatív kkv-k k+f –re fordított humánerőforrás költségeit próbálják csökkenteni, sok esetben a bérterhek kedvezményeivel – tette hozzá Kátai.


A magyar informatikai kkv palettán viszonylag kevés az innovatív cég. Az IVSZ-nek 350 cég tagja, ezek közül 250 tartozik a kkv szektorba, ennek közel 20 százaléka számít innovatív cégnek. Ezek a cégek viszont sok energiát és pénzt áldoznak a k+f tevékenységre. A szövetség Innovációs programot indított a cégek k+f és innovációs képességének növelésére, mely a piaci környezet javítására is irányul.


A kormánydöntés kedvezményei a kkv-k azon szektoraiban lehet számottevő, ahol sok cég már elérkezett arra a szintre, hogy nyereségesen működik amellett, hogy folyamatos fejlesztést végez. A magyar informatikai kkv-k k+f ráfordításai a néhány tízmilliós összegtől egészen a néhány százmilliós összegig terjedhetnek. Azt azonban mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a kkv szektorban már a néhány tízmilliós költés is jelentős összegnek számít. A kis cégek általában partnereket keresnek k+f költéseik enyhítésére, valamint pályázati úton próbálnak részfinanszírozást elnyerni, többek között ennek támogatása is célja az IVSZ innovációs programjának – foglalta össze Kátai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik