Gazdaság

Elérhetetlen a kiscégek számára az uniós pénz

admin
admin

2006. 11. 09. 12:18

Kassai Róbert, aki a 10 új tagállamot képviseli az európai szervezetben ilyen feltételnek nevezte, hogy például egy hároméves támogatott projekt esetében, öt éven keresztül kell 120 százalékos garanciát biztosítania a kedvezményezettnek.

Ugyanakkor a támogatás elnyeréséhez kapcsolódó adminisztrációs és ellenőrzési költségek felemészthetik a beruházás értékének 9 százalékát; mindezek még egy nagyvállalat számára is gondot jelentenek, a kis- és középvállalkozások esetében pedig teljesíthetetlenek – mondta a szakember, aki az IPOSZ alelnöke is.

Ebben a helyzetben – folytatta – az a céljuk, hogy megértessék az unióval az új tagállamok helyzetét. Vagyis azt, hogy a 10 ország a régi tagállamokhoz képest más szintről indul, miközben új piacokat, szakember és nyersanyagbázist jelent a közösség egésze számára.

Mindez annál is inkább időszerű, mert a 2003 és 2017 közötti finanszírozási időszakban 8 ezer milliárd forintnyi támogatást vehet igénybe Magyarország. Ugyanakkor a gazdaság egészét befolyásolhatja, ha ebből nem részesülhetnek a versenyszférában dolgozó 3 millió ember 60 százalékát foglalkoztató, a magyar GDP 40-50 százalékát előállító kis- és középvállalkozások – mondta Kassai Róbert.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.