Gazdaság

Tízezer cég igényelt járulékkedvezményt

admin
admin

2006. 11. 05. 11:20

A kedvezmény az év eleje óta vehető igénybe. A kedvezményre a legfeljebb 250 dolgozót foglalkoztató cégek, civil szervezetek jogosultak. Egy évig társadalombiztosítási, munkáltatói járulék, egészségügyi hozzájárulás nélkül lehet, további egy évig pedig a szokásos járulékokkal kell foglalkoztatni a legalább három hónapja regisztrált álláskeresőket.

A szaktárca úgy kalkulált, hogy az idei évben körülbelül 10-11 ezer vállalkozás veszi majd igénybe a járulékmentességet, 14-15 ezer álláskeresőt alkalmazva. Az eddigi érdeklődés alapján ez jó prognózisnak bizonyul.

Már az első félév során is sok cég találta vonzónak ezt a lehetőséget, s így sok álláskeresőnek biztosítottak munkát. Ebben az időszakban csaknem 6000 vállalkozás, civil szervezet vett fel 7723 álláskeresőt. A lehetőséget leginkább a mikrovállalkozások használták ki, akkor 4439 nyerte el közülük ezt a kedvezményt. A kis és közepes vállalkozásból 1420 volt a kedvezményezett. A civil szervezetek közül 83 használta ki a lehetőséget.

A legtöbb kedvezményezett vállalkozás és civil szervezet akkor Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből jelentkezett (668), illetve Pest megyéből (594), valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből (544).

Egy korábbi statisztika szerint április végéig 3182 cég nyerte el a kedvezményt, 4260 álláskereső alkalmazásához. A kedvezmény csak bizonyos kereseti mértékig vehető igénybe. Ez dolgozónként, hónaponként elérheti a 27951 forintot.

A munkáltatók a helyileg illetékes munkaügyi kirendeltségen köthetnek megállapodást a kedvezmény igénybevételéről. A kedvezményt nem visszaigénylik, hanem a hónaponkénti bevallásban tételesen közlik. Az igénybevétel jogszerűségét az adóhatóság és a helyi munkaügyi központ is ellenőrzi.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.