Gazdaság

Derűlátóbbak a vállalkozások

A hazai vállalkozások üzleti várakozásainak tendenciája az októberi felmérések alapján ismét kedvezőre fordult. A kis- és középvállalati szektor derűlátásában a nemzetközi konjunktúra élénkítő hatása és a hazai reálgazdaság jó teljesítménye játszott szerepet. A magyar gazdaság 2006. évi exportvezérelt gazdasági növekedése a kedvező világpiaci feltételeknek köszönhetően megközelíti a tavalyi ütemet.

Magas ipari növekedés

Az augusztusi teljesítmények és a rendelésállomány alapján idén az ipar éves növekedése 2000 óta a legmagasabb lehet. Az igazi húzóerőt az exporteladások dinamizmusa jelenti, emellett a belföldi értékesítés is élénkült. Az ország költségvetési helyzetét javítani hivatott, és az unió által elfogadott konvergenciaprogram a belső kereslet érdemi csökkenésével számol, ez elsősorban a kkv-szektort érinti.

A beruházások élénkítése a finanszírozási nehézségek miatt mérsékelt lesz. Az utolsó havi adatok alapján a hatósági áremelkedések, az adó- és járulékemelések, a nyersanyag-drágulások nagyrészt beépültek a fogyasztói árakba, szeptemberben az infláció átlagosan 5,9 százalékkal növekedett. Jövőre a lakossági fogyasztást és az államháztartás kiadásait korlátozó megszorítások következtében a gazdasági növekedés üteme mérséklődik, javulni fog a belső és a külső egyensúlyi helyzet. A külföldi működőtőke-beáramlás mértéke megközelítheti az idei szintet.

A gazdasági feltételek megítélése változatlan

A kis- és középvállalati szektor valamivel derűlátóbban ítéli meg saját gazdasági lehetőségeit, mint a nemzetgazdaság esélyeit. A teljesítménymutatók alapján úgy tűnik, hogy a jelenlegi belpolitikai helyzet nem érinti közvetlenül a cégek működését, a pénz- és tőkepiaci kilengéseket gyors korrekciók követik. A hazai vállalkozások számára fontos az ország hitelességének visszaszerzése, a strukturális reformok végrehajtása, s ezáltal a közösségi támogatások elnyerése.

Bizonytalan termelési feltételek

Rövid távon a hazai tulajdonú vállalkozások a termelés alapvető feltételeiben negatív fordulat bekövetkezésével számolnak. A június elején bemutatott Új egyensúly program és a Brüsszelben jóváhagyott konvergenciaprogram sarokszámainak figyelembevételével készülő jövő évi költségvetési tervezet az államháztartási hiány gyors csökkentését, a kiadások visszafogását és a bevételek növelését célozza. A vállalkozásoknak a terheiket növelő adó- és járulékemelések mellett számolniuk kell a belföldi piacok szűkülésével is. A hazai igények kielégítésére működtetett kis- és középvállalatok széles körét hátrányosan érinti a reálkeresetek jövő évi csökkenése.

A likviditási helyzet nem javul

A kis- és középvállalati szektor rövid távú pénzügyi helyzetét kedvezőtlenül érinti a működési terhek és költségek növekedése. A cégek a megszorító intézkedések miatt szigorú takarékossági lépések meghozatalára kényszerülnek, ennek egyik súlyos következménye lehet a foglalkoztatási mutatók romlása.

Az inflációs várakozások erősödnek

Októberben a hazai kkv-szektor éves inflációs előrejelzése 5,5 százalék volt, szeptember óta alig változott. A decemberi 12 havi árindex előrejelzése emelkedett, 5,3 százalékról 6,0 százalékra nőtt. A saját hatáskörű értékesítési áremelési szándék erősödött, 0,5 százalékpontos növekedés után legutóbb 3,2 százalékot ért el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik