Gazdaság

250 milliárd az észak-magyarországi régiónak

admin
admin

2006. 11. 02. 15:44

A program térséget érintő partnerségi találkozóján a miniszter kijelentette: az unió egyik alapelve, hogy a térségi szintű fejlesztések tervezése és a források elosztása ott történjen, ahol a legtöbb információ áll rendelkezésre, tehát regionális szinten. Elmondta a 2007 és 2013 közötti II. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében az ország rendelkezésére álló 8 ezer milliárd forintból 1550 milliárd forint felhasználásáról közvetlenül a régiók gondoskodnak.

Szabó György, az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke arról szólt, hogy ebből a pénzből a regionális operatív program keretében 250 milliárd forint erejéig pályázhatnak a három megye vállalkozásai, önkormányzatai, intézményei.

Ezen kívül több százmilliárd forint további forráshoz is hozzájuthat a régió az ágazati operatív programokból, közlekedésfejlesztésre, a humán infrastruktúra vagy az agrárium fejlesztésére – tette hozzá, megjegyezve: a régió bízik abban, hogy legalább ezermilliárd forinthoz jut összességében.

Lamperth Mónika megemlítette: a ROP tervei főleg a foglalkoztatottság növelését, az elmaradott térségek felzárkóztatását és a versenyképesség növelését szolgálják. Közölte: az észak-magyarországi régió számára a legfontosabb a térség gazdaságfejlesztése, valamint a turisztikai fejlesztések. Kiemelt cél a települések rehabilitációja, az egészségügyi alapellátás, a szociális és oktatási intézmények színvonalának emelése.

A fejlesztési tanács elnöke arról szólt, hogy az unió 256 régiója közül az észak-magyarországi a 249-ik helyen áll, van és lesz mit tenni az elkövetkező években a felzárkóztatás érdekében.

A programok, a tervek, az elképzelések jók, a fejlesztési tanács november 17-én dönt mindezekről, majd az elfogadott programot elküldi a kormánynak. Brüsszel a végleges dokumentumot decemberben hagyja jóvá – tette hozzá Szabó György.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.