Gazdaság

Elfogadta a kormány a II. Nemzeti Fejlesztési Tervet

admin
admin

2006. 10. 26. 16:42

Magyarország 2007 és 2013 között a II. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében 6943 milliárd forint európai uniós és magyar fejlesztési forrással rendelkezik majd, amely további tőkét mozgathat meg.

A II. Nemzeti Fejlesztési Terv (Új Magyarország Fejlesztési Terv) legfontosabb célja a foglalkoztatás bővítése és a tartós növekedés feltételeinek megteremtése. Ennek érdekében hat kiemelt területen indít összehangolt állami és uniós fejlesztéseket a gazdaságban, a közlekedésben, a társadalom megújulása érdekében, a környezet és az energetika területén, a területfejlesztésben és az államreform feladataival összefüggésben.

A kormány augusztus elején bocsátotta társadalmi vitára az Új Magyarország Fejlesztési Tervet, amelyben többek között a felhasználható forrásokra minimális, illetve maximális arányt határoztak meg. A társadalmi egyeztetés során mintegy 4000 szerveztet kértek fel az egyeztetésben való részvételre, több mint 12 ezren töltötték le a tervet, levélben, e-mailen 250 javaslatot kaptak mintegy 600 egyéni hozzászólótól, szervezettől, és mintegy 100 szervezet képviselőivel személyesen is találkoztak. A fejlesztési tervről parlamenti vitanapot tartottak, megtárgyalta a dokumentumot a Nemzeti Fejlesztési Tanács is október 19-én.

A magyar és európai uniós forrásból rendelkezésre álló mintegy 7000 milliárd forint keret fejlesztési lehetőséget jelent, és a felhasználható pénz nagysága függ a pályázatoktól, a programoktól.

A strukturális alapok felhasználásának tapasztalatai azt mutatják, hogy a tagországok eltérő arányban használják fel a rendelkezésre álló forrásokat. A mostani költségvetési ciklusban Svédország jár az élen a források megközelítően 80 százalékos felhasználásával. Átlagban elmondható, hogy a régi EU-tagországok többsége 60 százalékos felhasználási arányt produkál.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.