Gazdaság

Orbán elzárná az uniós pénzeket

Ezermilliárdos uniós támogatási forrásoktól fosztaná meg Magyarországot Orbán Viktor, legalábbis ezt szorgalmazta Strasbourgban néppárti képviselők előtt. Arról megfeledkezett, hogy a támogatásokat nem az általa hazugnak titulált kormány, hanem térségi fejlesztések, vállalkozások, önkormányzatok, civilszervezetek kapják utólagos kifizetés, és igen szigorú ellenőrzés mellett. Az MSZP szerint Orbán egy nap alatt tönkretette a magyar EP-képviselők kétéves munkáját. A Fidesz magyarázatot ígért elnöke kijelentéseire.

Strasbourgban, az Európai Parlament néppárti frakciójának keddi tanácskozásán Orbán Viktor többek között azt mondta: a kommunizmus “saját országaiban intézményesítette a korrupciót, az erkölcsi relativizmust, a szegénységet, a kiszolgáltatottságot, a hamis adatokat szolgáltató kormányokat, a felelősséget nem ismerő politikusokat és a politikai hazugságokat”, s ez a bővítés óta immár az EU problémájává is vált. Erre hivatkozva sürgette Orbán az uniós segítségnyújtás megtagadását a “hazug és csaló” kormányoktól.


A „segítségnyújtás megtagadása” 370 milliárd forint folyamatban lévő fejlesztés támogatásának leállítását, illetve a 2007-2013 közötti időszak 8000 milliárd forint nagyságú EU-s pénzek visszatartását jelentené, persze ha Orbán követelését elfogadná az unió, s Magyarországra vonatkoztatná, ahogy azt az elnök sugallja. 2004 és 2006 között ugyanis 670 milliárd forint támogatást biztosít az Európai Unió az első Nemzeti Fejlesztési Terv keretében, melyből eddig 299 milliárd forintot folyósítottak 15 ezer hatályos szerződés keretében – tudta meg a FigyelőNet a fejlesztési ügynökségnél. A támogatásokat vállalkozások, önkormányzatok, civilszervezetek pályázat útján nyerték/nyerik el. A programoknál a pályázóknak 0-80 százalékos önrésszel kell rendelkezniük, attól függően, hogy ki a kedvezményezett és milyen jellegű fejlesztést hajt végre. Azok a vállalkozások, amelyek nyereségre számíthatnak a beruházás nyomán, nyílván magasabb önrésszel pályázhatnak, míg bizonyos kommunális önkormányzati fejlesztések, nonprofit civilkezdeményezések akár saját tőke nélkül is indulhatnak.


Utólagos kifizetés


Igen lényeges elem, hogy az Európai Unió előre nem ad pénzt, a fejlesztéseket, azok egy-egy külön elszámolható részeit utólag finanszírozza szigorú számlafegyelem, elszámolás, ellenőrzés mellett, hiszen nyomon kívánják követni, hogy mire fordítják az uniós polgárok adóbefizetéseit. Az uniós támogatások nem jelennek meg, nem folynak át a magyar központi költségvetésen, így azokat nem lehet felhasználni az államháztartási hiány csökkentésére, a folyó fizetési mérleg balanszírozására.


A jelentősebb összegű fejlesztésekről – környezetvédelemnél 25 millió, közlekedésnél 50 millió euró felett – Brüsszel engedélye is szükséges a támogatás folyósításához, nem elég az itthoni döntés.


A már megkötött majd’ 15 ezer szerződésből, és a folyamatban lévő több ezer fejlesztésből nem egyszerű kiragadni példákat, de említeni lehet az éppen engedélyeztetés miatt veszélyben lévő M0 körgyűrű 70 milliárd forintos beruházását. De 600 millió forintot ítéltek meg például Esztergomnak a belváros rendbehozatalára, a Herendi Porcelánmanufaktúra pedig 150 millióért újíthatja meg technológiáját.


Hangulatkeltés folyik

Szent-Iványi István, az SZDSZ EP-képviselője a FigyelőNetnek nyilatkozva úgy vélte, hogy Orbán kijelentése teljesen értelmetlen, hiszen az Európai Parlamenten keresztül már nincs jogi lehetőség a költségvetés befolyásolására, arra vonatkozó módosító indítványt már nem lehet benyújtani. Az Európai Tanács és az Európai Bizottság kezdeményezésére felfüggeszthető ugyan a támogatások folyósítása abban az esetben, ha a tagállam súlyosan megsérti vállalt kötelezettségeit, erről azonban Magyarország esetében nincs szó – mondta. Elég szomorú, hogy a néppárti képviselők ideexportálták a belpolitikai problémáikat és hangulatkeltéssel lejáratják az országot – véli Szent-Iványi. Orbán megnyilatkozása ellentétes az európai gyakorlattal, mely szerint az unióban minden képviselő saját hazája érdekében, és a támogatások elősegítésének figyelembevételével tevékenykedik – tette hozzá.

„Húsvéti jókívánság”

Olajos Péter MDF-es európai parlamenti képviselő lapunk kérdésére elmondta: Orbán kijelentése politikai túlzás, amolyan „húsvéti jókívánság” melyet nem lehet megvalósítani, hiszen az unióban szigorú követelmények vonatkoznak arra, hogy valamely tagállamtól megvonják a költségvetési támogatást. Olajos sajnálatosnak nevezte, hogy a magyar politikusok mindkét oldalon igencsak elszakadtak a valóságtól, melynek következtében egyre vadabb dolgokat mondanak. „Európai uniós képviselőként úgy érzem, hogy az elmúlt egy hónap rengeteget rontott Magyarország imázsán, és a helyzet napról napra egyre rosszabb” – mondta.

Orbán ártott a legtöbbet

A kijelentésre reagálva Dobolyi Alexandra MSZP-s európai parlamenti képviselő úgy nyilatkozott, hogy még soha nem ártott az országnak annyit magyar politikus, mint Orbán Viktor. Dobolyi szerint Orbán a belpolitikát kihozza külföldre, s külföldön felszólal saját országa ellen. Mindenki számára világos, hogy az Európai Unió nem egy kormányt támogat, hanem egy országot, s minden olyan kezdeményezés, amely az ellen irányul, hogy az EU az adott országot támogassa, borzasztóan rosszat tesz nekünk – mondta. Dobolyi egyben a szocialista frakció nevében kikérte magának, hogy az Európai Parlamentben 2 éve Magyarország érdekében végzett munkát egy nap alatt lejárassa egy olyan ember, aki nem tud megbarátkozni a gondolattal, hogy nem ő a miniszterelnök.


Félreértett szavak

Lapunk megkeresésére Gál Kinga Fideszes EP-képviselő arról tájékoztatott, hogy Orbán Viktor szavait rosszul interpretálták, a beszédben nem pontosan ezek a szavak hangzottak el. A történtekkel kapcsolatban Gál nem kívánt részletesen nyilatkozni lapunknak, és a beszéd magyarázatára egy közleményt ígért, melyet csütörtökön az MTI-nek juttattak el.


A nyilatkozatban a Fidesz európai parlamenti képviselői tiltakoztak a beszéd olyan értelmezése ellen, mely azt a látszatot kelti, hogy Orbán Viktor az európai pénzügyi támogatások megvonását kérte. A valóság az, hogy mind Orbán Viktor, mind a FIDESZ európai parlamenti képviselőcsoportja ma is, mint ahogy az elmúlt két évben folyamatosan azért küzdött, hogy Magyarország minél nagyobb európai uniós fejlesztési támogatást kapjon, de kiállt az európai források átlátható és korrekt kezelésért is – áll a fideszes nyilatkozatban.


A demokratikus európai gyakorlatba nem fér bele a támogatások pártalapú elosztása, ezért is tiltakoztunk a kormány miniszterének, Lamperth Mónikának korábban nyilvánosságra került, a demokratikus normáknak ellentmondó tervei ellen – közölték a Fidesz EP-képviselői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik