Gazdaság

Az Eximbank támogatja a kiscégek exportját

A hitelintézet Budapesten több mint 200 vállalati és banki partnerét hívta össze, hogy ismertesse korábbi és új exportfinanszírozási konstrukciós lehetőségeit. A vezérigazgató elmondta: a bank már az idén létrehozott egy ötmilliárd forint összegű kedvezményes feltételű, költségvetésű hátterű garanciakeretet annak érdekében, hogy ösztönözze a kis- és középvállalatok (kkv) exportját az unión kívüli exportpiacokra.

Bodnár Zoltán aláhúzta: a keret tényleges igénybevételéhez még a brüsszeli hatóságok engedélye kell, a kkv-k támogatását a bank a jövő év elejétől, azaz várhatóan 2007. január 1-jén kezdi meg ebből az ötmilliárd forintos összegből. A keret garanciái főleg a kereskedelmi bankok hitelnyújtásaihoz kapcsolódnak, megnövelve ezzel a kis- és közepes cégek finanszírozási lehetőségét. Olyan kkv-k igényelhetnek garanciát ebből a keretből, amelyeknek éves exportárbevételük a kétmillió eurót nem haladja meg, a garanciát az Eximbank kedvezményes konstrukcióval biztosítja.

Az évi kétmillió euró exportárbevételt meg nem haladó kis- és közepes cégek számára az Eximbank egy kedvező, fix kamatozású, két év alatti futamidejű követelés-vásárlási konstrukció bevezetését tervezi, valamint egy szintén maximum két éves futamidejű, fix CIRR-kamattal (az OECD irányadó kamata) nyújtott hitel bevezetését, amelyet egyrészt közvetlenül az exportőr vehet fel, vagy refinanszírozási hitelként a kereskedelmi bankokon keresztül juthat hozzá.

A vezérigazgató szerint a bank sikertermékei között szerepel továbbra is az agrár-eximhitel, amelyet a földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca rendelete alapján biztosított kamattámogatási konstrukcióval működtetnek. A vezérigazgató elmondta: az Eximbank mérlegfőösszege ez év szeptember 30-án mintegy 120 milliárd forint volt, a hitelállomány 108,7 milliárd forintot tett ki, a vállalt garancia összege 50 milliárd forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik