Gazdaság

A hiperláncokat vizsgálja a kereskedelmi szakértői bizottság

admin
admin

2006. 10. 16. 11:37

Az elnök közölte: első ülésükön abban határoztak, hogy a nemzetközi hipermarketláncok mellett a magyar bolthálózatokat is vizsgálni fogják. Nagy hangsúlyt fektetnek a magyar kis- és középvállalkozásokra, a láncok terjedése miatt kialakult helyzetükre.

Hozzátette: az esetleges kartellnyomokat, a magyar termelők alkupozícióinak romlását, diszkriminálásuk lehetőségét is felmérik. A bizottság által az év végéig készítendő jelentés elkészítéséhez uniós és unión kívüli országok vonatkozó szabályozását, agrárrendtartását, etikai kódexeit is áttekintik. Emellett a termelői és kereskedelmi márkák szerepét is vizsgálják.

A szakértői bizottság október 5-i ülése után a tervek szerint október 26-án ül össze újra, novemberben 2-3, december elején egy ülést tervez annak érdekében, hogy a hónap közepére elkészüljön a kormány számára készített jelentéssel. A következő egyeztetésre Szirmai Péter vállalkozásfejlesztési szakértőt és Köves Andrást, a Márkaszövetség képviselőjét várják, a későbbiekben többek között kkv-k vezetőit és az élelmiszer-feldolgozók képviselőit is meghívják.

Hoffmann Istvánné korábban elmondta: elemzésükben feltárják azokat a lehetőségeket, amelyekkel a termelők megtalálják helyüket a hipermarket-láncok miatt kialakult éles versenyben. A kormány szeptember végén döntött az új szakértői vizsgálóbizottság létrehozásáról. A független szakértőkből álló bizottság célja a piaci elemzés, illetve javaslatok elkészítése. A bizottság az év végéig kapott mandátumot, tagjai munkájukért nem kapnak díjazást.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.