Gazdaság

Nick Thorpe

A rendszerváltás idején szőnyeg alá söpört problémák vezettek ehhez az elkésett forradalomhoz - véli a BBC kelet-európai tudósítója, aki húsz éve szállítja a régió híreit a brit médiának.

– Úgy tudjuk, a Magyar Televízió székházának ostromakor Ön békésen aludt, munkaadója, a BBC hívta éjjel fél egy körül, hogy balhé van a Szabadság téren, tudósítani kellene. Nem érzi kellemetlennek, hogy nem tudott az incidensről?


Nick Thorpe 1

Fotó: Lakos Gábor

– Azt, hogy fél egykor ágyban voltam, nem szégyellem. Nézze, öt fiam van, akik ki tudnak fárasztani a nap végére. Máskülönben pedig nem számítottam ilyen reakcióra a magyaroktól, akik ugyan szenvedélyes nép, de egy székház megtámadása azért mégsem volt benne a pakliban. Még úgy sem, hogy azt gondolom a magyarokról, kedvesek az idegenekkel, de kegyetlenek egymással.

– Félt, amikor kiért a Szabadság térre?

– Boszniában, Macedóniában, a Közel-Keleten voltam már beijedve, de itt nem. Egyrészt, mert ez esetben nem ropogtak a fegyverek, másrészt mert Kelet-Európában és a Balkánon hasonló incidensekben már megedződtem. Mivel láttam néhány közelharcot, a Szabadság téren furcsálltam bizonyos dolgokat. Szokatlan volt a rendőri viselkedés, ami a visszavonuláson alapult. Máshol szintén része a rendőri fellépésnek a visszavonulás, de a későbbi kitörés és a dühöngők bekerítése is visszatérő eleme a stratégiának. Nem értettem továbbá, hogy a rendőrök miért nem próbáltak meg kommunikálni a lázadókkal, és az is meglepő volt, hogy az általam megszólaltatott alanyok névvel, címmel, majdhogynem TAJ-számmal nyilatkoztak.

– Számomra is vannak homályos pontok ebben a történetben. Mindjárt az, hogy miért nem az Ön hangját tolta a Hír TV képei alá a BBC?

– Az volt hallható, igaz nem a kezdet kezdetétől, de egy idő után már az én kommentárjaim mentek a BBC képsorai alatt, ám ehhez ki kellett érnem a helyszínre.

– Ön szerint mennyire sérült az elmúlt hetek eseményei nyomán Magyarország külföldi megítélése?

46 éves, nős,
5 gyermek apja
Végzettsége › francia-német diploma (Reading University)
Kedvencek
Könyv › Chaim Potok: A nevem Asher Lev
Film › Jim Jarmusch: Halott ember
Zene › világzene
Hobbi › futás, foci

– Gyurcsány Ferenc beszéde nevetségessé tette az országot, ez nem kérdés. A dolgot viszont első körben én az országhatárokon belül tisztáznám. Magyarországon ugyanis sok a politikai frusztráció, amit talán oldana, ha az eset körülményei nyilvánossá válnának. Úgyhogy valamiféle nyílt ügyfeltárást szorgalmaznék, amelyből a politikusok, a rendőrök és a tüntetők álláspontját is megismerhetnénk.

– Mit mond a tudósításaiban, mi van itt most?

– Azt, hogy egy elkésett forradalom zajlik Magyarországon. És azt is, hogy annak idején nem volt teljes a rendszerváltás. Az emberek nem néztek szembe a Kádár-rendszerrel, nem került nyilvánosságra azonnal a besúgók listája, magyarul a szőnyeg alá söpörték a problémákat.

– Milyen forgatókönyv él a fejében a továbbiakról?

– Várom a tüntetések folytatását. Az ‘56-os jubileum ráadásul segíti a tüntetőket, a forradalmi hangulat biztosan eltart a hónap végéig. Igazat adok Sólyom Lászlónak, amikor azt mondja: a probléma csak a Parlamentben ülő 386 ember szintjén van megoldva, viszont ez egy 10 milliós ország! Nem tartom kizártnak, hogy a következő hónapokban pártja lemondatja Gyurcsány Ferencet. Ez esetben talán Szili Katalint tudom elképzelni az ország élen.

– A térség tudósítójaként azért nyugtasson meg, hogy nem itt a legrosszabb a helyzet?

– Nem, nyugat-európai színvonalú ország az Önöké. Romániában, Bulgáriában sokkal nagyobb a baj. Nem is tudom, hogy e két ország hogyan fog beilleszkedni az Európai Unióba. Sokszor gondolkodom ezen, amikor olyan helyekre keveredek, ahol télen is mezítlábas gyerekekkel találkozom.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.