Gazdaság

Trendek az edzőteremben

Trendek ide vagy oda, a klasszikus üzleti sportok, például a golf, a vitorlázás, a tenisz vagy a vadászat töretlenül őrzik népszerűségüket. De a nyár elmúltával a vadászat és a fedett pályán is játszható tenisz kivételével le kell mondanunk róluk. Ha azonban körülnézünk az edzőtermek és fitneszklubok háza táján, rá kell jönnünk, hogy elmúlt már az a korszak, amikor az edzőtermi edzés a sokak által monotonnak tartott testépítést, hölgyek számára pedig az aerobikórák látogatását jelentette.

Manapság újabb és újabb trendsportágak hódítják meg a sportcentrumokat. A választékban a dinamikus, illetve az elmélyülést kívánó mozgásformák kedvelői egyaránt megtalálják a számukra legkedvezőbbet.

Kalitkába zárva

Alakformáló eszközök

Néhány éve szinte egyedül a kézi súlyzó segítette egy edzőtermi órán az alakformálást és az erősítést. Ma egyre-másra jelennek meg a kínálatban az első látásra különös eszközök, amelyek a képzett szakember útmutatásával használva nagyon hatékonyan dolgoztatják meg a különböző izomcsoportokat.
Core-board: az első háromdimenziós mozgásra képes sztepp-pad. A középen alátámasztott pad előre-hátra, fel-le és keresztirányba is képes elmozdulni, sőt, akár el is csavarodik. Instabilitása arra készteti a sportolót, hogy folyamatosan megfeszítve tartsa izmait, s így egyensúlyozzon. A core-board segítségével végzett edzés ízületkímélő, és a felületes izmok mellett a mélyizmokat is kiválóan formálja.
Flexi-bar: a speciális kialakítású rudat az edzés folyamán folyamatosan rezgésben, mozgásban kell tartani. Ez pedig nagyon hatásos a hát felületes és mélyizmainak, valamint a has mélyizmainak edzésére – ezeket az izmokat a mindennapi mozgásformák általában elhanyagolják.
X-co trainer: színes alumíniumhenger, amelynek belsejébe speciális masszát zártak: edzés közben ezt kell átlökni a henger egyik végéből a másikba. Ez egyszerűen hangzik, de korántsem az: keményen meg kell feszíteni hozzá a has, a hát és a far izmait, de a kar-, a váll- és a combizmok is intenzíven dolgoznak.
Fitball: felfújható óriáslabda, amely rugalmasan alátámasztja a gerincet a különféle gyakorlatok végrehajtása közben.

A szakértők szerint a menedzsersportok egyik fontos ismérve, hogy segítségükkel viszonylag rövid idő alatt lehet gondoskodni a szükséges terhelésről, így a mindig elfoglalt üzletemberek is képesek elegendő mozgást beiktatni az életükbe. Ennek a megfogalmazásnak tökéletesen megfelel az üzleti körökben is igen kedvelt fallabda, eredeti nevén squash.

Kevesen tudják, hogy a játék először valamikor az 1800-as évek végén robbant be a köztudatba, a brit gyarmatokon élő diákok és katonák között lett hallatlanul népszerű. Felújított, negyedrészt üvegfalú, körülbelül 10×6,4 méteres „kalitkában” játszott változata viszont az utóbbi évtizedekben terjedt el: azok kedvelik, akik pörgő, kihívást és versenyhelyzetet jelentő sporttal szeretnének megszabadulni a felesleges kilóktól és a mindennapok feszültségétől.

A játékot térfelek nélkül játsszák, a játékosnak úgy kell a szemközt álló, úgynevezett főfalra ütnie a labdát, hogy ellenfele lehetőleg ne legyen képes megtenni ugyanezt. A labda útja közben hozzáérhet az oldalfalakhoz, sőt, a hátsó üveghez is, a talajon azonban legfeljebb egyszer pattanhat.
A fallabdához speciális ütőre, labdára és világos talpú, a lábat jól tartó teremcipőre van szükség. Technikai tudást, jó reflexeket és állóképességet igényel, dinamizmusával, gyorsaságával gyorsan feledtet mindent, ami a pályára lépésig az ember fejében járt.

Kerékpár és küzdősport

Aki nem vágyik a folyamatos meccshangulatra, vagy nincs partnere az edzéshez, mégis a dinamikus, komoly terhelést igénylő sportágakra szavaz, annak elsősorban az aerobiktermek óraválasztékát ajánlhatjuk. Valaha a klasszikus aerobik mellett legfeljebb a dobogó használatával kombinált step aerobikot kínálták. Mára ez alaposan megváltozott: új sportágakkal, soha nem hallott elnevezésekkel találkozunk.

Ezeket az órákat már régóta nem kizárólag a hölgyek látogatják. Egy izzasztó spinningóra vagy a küzdősportok elemeit az aerobikba olvasztó kick-boksz aerobik a férfiaknak is éppen elegendő terhelést jelenthet. Talán csak a táncos aerobikórákról mondható el, hogy törzsközönségük elsősorban a női nem képviselőiből tevődik össze.

A spinning első látásra nem más, mint egy csoportos szobakerékpár-óra. A békés, tévéhíradó alatti otthoni tekergetésnél azért jóval többről van itt szó: a résztvevők zenére, edző diktálta tempóban bicikliznek a speciális teremkerékpáron, folyamatosan váltogatva a sebességet és az ellenállást. Amellett, hogy egy pillanatra sem lehet unatkozni, ez az óratípus meglehetősen intenzív igénybevételt jelent. Hasonló sport a regatta is, ám itt teremkerékpár helyett evezőgépen dolgoznak az óra résztvevői.

Az utóbbi években lett divatos a különféle küzdősportok, illetve az aerobik mozdulatait kombináló edzés, amelyet a „felhasznált” küzdősporttól függően nevezhetnek kick-boksz aerobiknak, tae-bónak vagy épp well-boxnak, netán a brazil harcművészet után capoeira aerobiknak. A különféle lépéskombinációkhoz itt ütések, rúgások társulnak, időnként a bokszzsák és a bokszkesztyű is előkerül. A drilling tulajdonképpen a katonai kiképzés „aerobikosított” változata, igen kemény terhelést jelentő edzésfajta.

Táncos lábúaknak

A kemény, küzdős-katonás aerobikedzéseknek tulajdonképpeni ellenpontját jelentik a táncot és az aerobikot „összeházasító” sportágak. A ¾ step a keringő alaplépéseit egyesíti a sztepplépcsőre való fel-le lépegetésre épülő aerobiktípussal. A 6 ütemű zenére végzett táncos edzés egyszerre dinamikus és meditatív, a könnyen követhető koreográfia egyszerre mozgatja át az izomzatot és nyugtatja meg az idegrendszert.

Az aerodance, a dance aerobik, funky step, valamint dance step névre hallgató órákon az egész testet átmozgató aerobikkoreográfiát a különféle táncstílusok alaplépései színesítik. A stepórákon a koreográfiához a már említett sztepplépcsőt is használják, így ezek különösen jól formálják a csípő- és combizmokat.

Magyar találmány az úgynevezett afro dance, amely az aerobikot az afrikai törzsi táncokkal egyesíti. A szintén hazai termék prímatorna révén az egyes zeneszámokra kidolgozott koreográfiával különböző izomcsoportok erősíthetők anélkül, hogy a résztvevők egyetlen percre is elunnák a mozgást.

Meditatív gyakorlatok

Aki idegenkedik az „ugrálós”, dinamikus sportoktól, inkább a csendesebb, meditatív sportágakat részesíti előnyben, annak elsősorban Pilates- és jógaórákat érdemes kipróbálnia. A Pilates-módszert az Amerikába emigrált német Joseph Pilates dolgozta ki az 1900-as évek első felében: a lassú, koncentrált, speciális légzéstechnikával végzett mozdulatokat először táncosok használták kondíciójuk javítására, majd a század vége felé a hollywoodi sztárok is felfedezték.

A módszer kidolgozója mintegy 500, az apró izmokat is megmozgató gyakorlatot állított össze, ezek egy része egy egyszerű matracon is elvégezhető, más részüket viszont különleges gépek segítségével kell végrehajtani. Ezekből az alapgyakorlatokból mindenki számára személyre szabott edzés állítható össze, amely formálja és lazítja az izmokat, valamint tökéletes kondícióban tartja a testet.

A jógastúdiók is számtalan verzióját kínálják a több ezer éves indiai gyógyító és testedző rendszernek. A klasszikusnak számító Hatha-jóga mellett megismerkedhetünk például a B. K. S. Ilyengar indiai jógaoktató nevéhez fűződő Ilyengar-jógával, a 37–40 fokra felfűtött teremben végzett Bikram-jógával, a női egészségügyi problémákra ajánlott Luna-jógával vagy az egykor Amerikába áttelepült jógaguruk által kidolgozott, erősítő hatású Power-jógával. A jóga különféle formáinak közös vonása, hogy a testhelyzetek (ászanák) nemcsak formálják a testet, hanem emellett hatékonyan oldják a stresszt, nyugtatják a lelket is.

A naphosszat az íróasztalnál ülőknek tehet jó szolgálatot a megviselt gerinc egészségét védő gerinctorna. A helyes tartásért felelős izmok erősítésére helyezi a hangsúlyt. Az óra egyaránt tartalmaz dinamikus és statikus, nyújtó, illetve erősítő gyakorlatokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik