Gazdaság

Pénz a fiókból

Az a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) szándéka, hogy a kis- és középvállalatok ne széttagolt támogatásközvetítő szervezeteknél nyújthassanak be hazai forrású vagy európai uniós (EU) támogatási kérelmeket, hanem hitelintézetekben – jelentette be a nyáron Czirják Sándor, az MFB vezérigazgató-helyettese. Az elképzelés az „egyablakos” vállalkozói bank gondolatához kötődik, egyúttal követi az EU-t is: Nyugat-Európában ugyanis a hazainál jóval gyakoribbak a pénzintézeti, nem állami közvetítők.

Ennek jegyében augusztus végétől úgy módosították a fejlesztési bankról szóló törvényt, hogy annak feladatai közé beemelték a támogatásközvetítést is. Néhány napra rá kezdődött meg a vélhetően a majdani banki kapcsolatokat is koordináló MFB-leány, a Magyar Vállalkozásfejlesztési (MV) Zrt. cégbírósági bejegyzése.

Noha nyáron még arról volt szó, hogy egyes állami támogatásközvetítők részleges önállósága megmarad, az új terv szerint a II. Nemzeti Fejlesztési Terv (2007–2013) céljainak megvalósítására hivatott MV Zrt. összevonja az összes támogatásközvetítő szervezetet, s átveszi feladataikat. Így ide kerül a Gazdasági Versenyképességi Operatív Program (GVOP) és a hazai forrású támogatások – például a Széchenyi Terv, Smart-programok, GFC, KKC, AGC, midihitel-kamattámogatás, beszállítói hitel kamattámogatása, kereskedelemfejlesztési támogatás – kezelése is.

Az új támogatásközvetítői rendszernek 2007 januárjától indulnia kellene, egyelőre mégsem világos, hogy az MFB, a gazdasági tárca vagy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség lesz-e a végleges gazdája. Az érvényben lévő pályázati szerződések mindenesetre az átcsoportosítások ellenére természetesen változatlanul érvényben maradnak, az ügyintézés is folyamatos lesz.

A fejlesztési banknak van már gyakorlata a támogatásközvetítésben, hiszen 2005-ben mintegy félezer kkv-pályázat számára próbált uniós pénzeket igényelni a GVOP vállalatfejlesztési és beruházás-ösztönzési kereteiből. A kereskedelmi bankok egy része már ma is folyamatosan együttműködik külsős pályázatkészítő cégekkel, a hozzájuk forduló ügyfelek teljes körű kiszolgálása érdekében. A tevékenység banki „kiszervezése” révén a vállalkozások saját bankfiókjukban kaphatnák meg a hitel- és tőkejuttatások mellett a pályázati pénzeket is.

Sőt, maga a bank is az eddigieknél nagyobb segítséget tudna nyújtani ahhoz, hogy a cég eldöntse: számára melyik típusú finanszírozási forma a legelőnyösebb. „A pályázati kérelem feltételei, elbírálása ráadásul nagyban hasonlít a banki hitelbírálati eljárásra is” – jegyezte meg Szegedi Gyula, az MFB ügyvezető igazgatója.

Szinte minden hazai nagybank érdeklődik a támogatásközvetítés iránt. „A folyósítás, a felhasználás ellenőrzése, monitoringozása mellett a hitelintézetek akár pályázatonként 50–60 millió forintig magukra vállalnák az odaítélés döntési felelősségét is” – mondta el az Üzlet & Sikernek Plank Gábor, a Bankszövetség kkv-tagozatának vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik