Gazdaság

Nyakravaló-reneszánsz

Nyitott galléros, hosszú ujjú ingben és öltönyben, zakója zsebében díszzsebkendővel, de nyakkendő nélkül jelenik meg Schiffer Miklós stílustanácsadó azon a találkozón, amelyen a kultúrmadzagnak is csúfolt kiegészítőről beszélünk. „Az üzleti életben a nyakkendő viselete szinte kötelező, ha hosszú ujjú, galléros inget és öltönyt viselünk. Természetesen én is hordom, de a mostani, kissé dandys külsőm egy informális találkozó során megengedhető. Nincs rajtam nyakkendő, de van díszzsebkendőm, amivel azt tudatom a külvilággal, hogy tudok, szeretek és merek is stílusosan öltözködni” – mondja.

Ahhoz képest, hogy sokan feleslegesnek, kényelmetlennek tartják, az urak elég gyakran foglalkoznak a nyakkendővel. Érdemes a kínos kellék iránti irtózatot leküzdeni, hiszen például az alacsonyabb termetű férfiak számára nem elhanyagolható szempont, hogy a hagyományos nyakkendő optikailag magasít. Helyesen megkötve a végének a nadrág övpántjáig kell érnie, amivel máris kihangsúlyozza a törzs hosszát, és nyújtja az alakot. Aki rövidebbre hagyja, az viszont, kigombolt zakóval, pocakosnak látszik.

Kívül, belül, körül

A Roland Divatház vezérigazgatója, Limbeck Zsolt szerint a nyakkendő reneszánszát éli. Az olcsó darabok poliészterből készülnek, de a selyem az igazi. Csakis szövött mintával, a nyomott teljesen kiment a divatból!

A nyakkendő stílusa, színe, mintázata meghatározhatja, hogy mikor, milyen öltözetekhez viselhető. Nem mintás, illetve csak szövésében mintás nyakkendő fekete és mélykék színekben esti alkalmakra, szürkében ünnepi alkalmakra való. Limbeck Zsolt szerint a hétköznapi életben bátran lehet válogatni. Ezért inkább a viselt ruházaton, az öltözködési stíluson múlik a választás, mindenesetre továbbra is az egyszínűek és a csíkosak a legkedveltebbek.

Érdemes közelről szemügyre venni a nyakkendő belsejét is: bélése adja vastagságát. „A Canali exkluzív kollekciójában található a „7 hajtásos” típus, amelynek jellemzője, hogy bélése a saját anyagából készül” – mondja Bereznai László, az olasz Canali és Ravazzolo nyakkendőket forgalmazó, Lánchíd utcai Alessandro & Co üzlet munkatársa.

Minél vastagabb a bélés, annál szélesebbnek és határozottabbnak hat a csomó. A nyakkendő csomózása egyébként függ a divattól, az öltözet többi darabjától, de főként az ing gallérja determinálja. Limbeck Zsolt szerint most a nagy, dinamikus csomó a trend, mert ez illik a divatos ingek „félcápa-”, illetve „cápagallérjához”. A konzervatív ízlésnek viszont a keskeny és apró csomózás felel meg.

Színes, széles, selymes

Általános tapasztalat, hogy a külföldi divattrendekkel ellentétben a magyarok a hagyományos vonalakat és színeket preferálják. „Hiába divat külföldön az apró török mintás nyakkendő, nem dobogtatja meg a magyar férfiak szívét” – jegyzi meg Bereznai László.

A jó nyakkendő arról is megismerszik, hogy jó az alapanyaga. A Lánchíd utcai üzletben selyemből készült nyakravalókat kínálnak, de nyáron pamut, illetve pamut-selyem keverék, míg télen gyapjú, illetve gyapjú-selyem keverék anyagból készített nyakkendők is kaphatók. A Pierce Brosnant mint James Bondot öltöztető olasz Brioni a Four Seasons luxushotelben várja pénzes vásárlóit: hagyományos, csokor- és rakott nyakkendői főként selyemből készülnek, de van kasmírból is. A kasmír nyakkendők – a gyapjúhoz hasonlóan – ritka darabok, téli és laza, a kényelmet preferáló öltözethez illenek.

A nyakkendők egy másik királyánál, az Andrássy úti Ermenegildo Zegna üzletben a nyakkendők több fajtáját teszi elénk a pultra Magyari Tamás ügyvezető. A fiatalabb, valamint az extrémebb ruhákat kedvelő vásárlóknak a hanyag, fiatalos eleganciát sugalló, „Z” Zegna nyakkendőket kínálják, amelyek a szokásosnál keskenyebbek, szélességük 6 és 8 cm között van. Általában egyszínűek vagy nonfiguratív mintázatúak. Többnyire sötét színárnyalatokban kaphatók, még a nyári szezonban is. A „Sartoria” vonal kínálatába az úgynevezett klasszikus nyakkendőket sorolták, amelyek alsó szélessége hagyományosan 8,5–9 cm. A tél legfőbb színei a sötétkék, a mély bordó, a mokkabarna és ezek keverékei. Az egyszínű nyakkendő éppúgy divatos, mint a csíkos vagy a mikromintás. A „Couture” többnyire kézzel varrott nyakkendőket kínál, általában decens egyszínűt vagy apró mintásat. Szélességén kívül a bújtatójába kézzel hímzett márkajelzésről lehet felismerni.

Csokor vagy nem?

A hagyományoson kívül ismert még a főleg esküvői zsaketthez viselhető, általában nyakkendőtűvel összefogott, úgynevezett francia nyakkendő, továbbá a szmokinghoz vagy frakkhoz való csokornyakkendő. „Nem szeretem az öltönyhöz viselt csokornyakkendőt – szögezi le Schiffer –, szórakozott professzorokon látni vagy néhány politikuson, akik azt hiszik, hogy ettől lesznek különlegesek. Kolláth György alkotmányjogásznak viszont, aki egyúttal ismert médiaszemélyiség, márkajele a csokornyakkendő. Ezért rajta nem zavar”.

Kolláth György ruhatárában egyébként már mintegy 600 csokornyakkendő sorakozik, akkor kezdte viselni, amikor Magyarországon még csak Mark Palmeren, az akkori amerikai nagyköveten és Schmidt Pálon lehetett látni. „Pipáztam, és a pipamocsok tönkretette a legszebb hagyományos nyakkendőimet. Kaptam egy csokornyakkendőt, amire a barátnőm azt mondta, jól áll. Azóta hozzám nőtt.”

Csokornyakkendőket egyébként készre kötött és köthető változatban is az Emereldigo Zegna üzletben láttunk. Klasszikus modellek voltak, túlnyomórészt egyszínűek. Természetesen a legformálisabb, elegáns öltözékekhez ajánlatosak, bár Giorgio Armani divattervező szerint: „Egy férfi eleganciájához nincs szükség nyakkendőre, hiszen utóbbi csupán dekoratív részletnek számít.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik