Gazdaság

Megnyílt a Gödöllői Innovációs és Logisztikai Park

admin
admin

2006. 09. 19. 17:10

A kereskedelmi és logisztikai szolgáltatásokon túl a tudás alapú iparágak letelepítését és a gödöllői régió fejlesztését tűzte ki célul az ipari park. A lokáció is megfelelő, hiszen, az épülő M0-M3-as átkötő és a 3-as főút csomópontjában található. Az innováció-orientált célkitűzések érdekében a Gödöllői Ipari Park (GIP) együttműködési megállapodást írt alá Gödöllő Város Önkormányzata, a Szent István Egyetem és az FVM Mezőgazdasági és Gépesítési Intézet.

40 hektár épül be első körben

Az innovációs és logisztikai parkban a város 10 százalékos részesedéssel rendelkezik. A 700 millós beruházás, egy a Széchenyi tervhez kapcsolódó pályázaton további 200 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. A most lezárult első építési fázis eredményeként a 40 hektáros park megkezdheti működését, új munkahelyeket és beruházási lehetőségeket teremtve ezzel a gödöllői régió számára. Ezzel egy időben a 60 hektáros bővítési terület fejlesztését is megkezdte az üzemeltető részvénytársaság, közölte Gémesi György, Gödöllő város polgármestere.

Egymilliárd dollár logisztikára

Gémesi György polgármester
Az ipari és logisztikai parkokra óriási szükség van, habár egyfajta telítettség érezhető az ipari parkok piacán, tette hozzá Széles. Általánosságban elmondható, hogy nagy az érdeklődés kínai üzletemberek részéről az ipari parkok, főként a repülőtér közelében találhatók iránt. Az inkubátorházak létrejöttével a helyi kkv-k megerősödésére lehet számítani. Széles elmondása szerint folyamatosan tárgyal kínai befektetőkkel, akik több mint 1 milliárd dollár befektetését tervezik a logisztikába Magyarországon.

Fejlődő kkv-k

A lehetőségek hiányoztak a helyi kis- és középvállalatok számára, melyek már kinőtték magukat és esetleg zavarják a környezetükben lakókat, közölte Gémesi. Majd hozzátette: a lakóövezetből történő kitelepüléssel együtt jár a bővülési lehetőség. Helyi viszonylatban közel 1000 jól működő kkv található, melyek számára létfontosságú a vállalkozások biztosítása és erősítése. Gödöllő körül egy kistérségi erőtét jött létre az elmúlt évek során, melyek megértek arra, hogy az oktatási intézményekkel karöltve k+f tevékenységet is végezzenek. A város ezzel befejezte ipari fejlesztési folyamatát, ettől fogva már a turizmus fejlesztésén, a Grassalkovich kastélyra koncentrálnak, summázta Gémesi.

A parkban egy olyan integrált gazdasági modell valósulhat meg, amelyben a szolgáltatások, a K+F tevékenység, a termelés és a kereskedelem szervesen kapcsolódik egymáshoz, közölte Mészáros László, a Gödöllői Ipari Park Zrt. elnöke. Az előnyös fekvéssel egyenértékű jelentőséggel bír továbbá a Szent István Egyetem és kutatási intézményeinek közelsége is, melyek szellemi bázisa az inkubátor-tevékenység megteremtésének záloga.


Kedvezmény a helyi cégeknek

A park szolgáltatásai közé tervezik felvenni a szabadalmi eljárások támogatását, valamint marketing tanácsadás beindítását. A sikeres működéshez szükség van a magántőke kontrollra az állami mellett. Tovább az is megállapítható, hogy a business angel (üzleti angyal) kör egyre erősödik Magyarországon. Mészáros elmondta, hogy a helyi vállalkozók számottevő kedvezményekre számíthatnak az ingatlan megszerzésekor.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.