Gazdaság

Az adófizetés optimalizálása a cégek érdeke

A konferencián Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke előadásában arra hívta fel a vállalkozók figyelmét, hogy a legális kereteken belül feltétlenül éljenek az adófizetés optimalizálásában rejlő lehetőségekkel. Zara elmondta, hogy a kormányzati intézkedések hatására a természetbeni juttatások adóterhe gyakorlatilag meghaladta a bérterheket, így véleménye szerint a költségek csökkentése a vállalkozók egyetlen lehetősége, hogy túléljék a már életbe lépett és jövőre bevezetendő szigorításokat.

Zara előadásában áttekintette az adómentes természetbeni juttatások körét (pl. ingyenes számítógép-internet használat; lakáscélú felhasználásra nyújtott, vissza nem térítendő támogatás; étkezési jegyek stb.), az adómentesen adható pénzjuttatások (pl. különféle önkéntes pénztárakba való munkáltatói befizetések), valamint az adóköteles természetbeni juttatások (pl. cégautó-használat, taxi stb.) körét.

A Solvo Zrt. elnök-vezérigazgatója, Duda Ernő előadásában elmondta, hogyan lett vállalkozásuk a biotechnológiai ipar egy szűk szegmensének piacvezetője, vagyis hogyan vezetett az út a dél-alföldi régióból a világsikerig. Duda kiemelte, vállalkozásuk sikere a munkatársak szakmai felkészültségének, kitartásának, emellett egy jó adag szerencsének is betudható. Tény, hogy a 20 megnyert GVOP-pályázat, a dinamikus cégnövekedés, az évente vásárolt 20-30 szabadalom, a vevőkör növekedése, valamint az elnyert szakmai díjak, elismerések (2005 – Magyar Innovációs Nagydíj, az 50 legígéretesebb magyar cég egyike) is alátámasztják, jó irányban halad a vállalkozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik