Gazdaság

Közel 13 milliárd folyt be az egy százalékokból

Az idén az eddig feldolgozott adatok szerint 2,2 millió érvényes nyilatkozatban 1,34 millió magánszemély rendelkezett érvényesen személyi jövedelemadója (szja) 1+1 százalékáról.

A felajánlásokat 25 790 szervezet, illetve jogcím javára ajánlották fel az adózók – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Juhász István, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökhelyettese.

A felajánlott összeg 12,77 milliárd forint, a 23,8 milliárd forintos elvi keret 54 százaléka. A kedvezményezettek közül 25 648 civil szervezet (7,514 milliárd forint), 137 egyház (3,718 milliárd forint), 5 pedig kiemelt költségvetési előirányzat (1,539 milliárd forint).

Az érvényes nyilatkozatot tevők száma az utóbbi években stagnált, az érvényesen felajánlott összeg (az inflációnak is köszönhetően) emelkedett (2005-ben 11,82 milliárd forint volt), a kedvezményezett szervezetek köre ugyanakkor bővült. A ténylegesen felajánlott átlagos összeg 9509 forint, nagyobb az átlagosan felajánlható 8377 forintnál, ami jelzi, hogy a magasabb jövedelműek szívesebben rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.

Az idén 4,326 millió darab szja bevallást dolgozott fel az APEH. A felajánlható összeg megközelíti a 23,8 milliárd forintot. Erről az összegről a ténylegesen adófizető 65,6 százalék (2,838 millió magánszemély) nyilatkozhatott volna, de csak 32,8 százalék (1,42 millió) tette meg. Tavaly 1,408 magánszemély nyújtott be rendelkező nyilatkozatot.

A tíz legnagyobb támogatott szervezet között három egyház és három alapítvány szerepel, a kilencedik helyet egy kutyaotthon alapítvány szerezte meg. Sok olyan szervezet is van, amelyiknek csak pár forintot ajánlottak fel, 3,5 ezer szervezet támogatási összege nem éri el a támogatás kapcsán felmerült adminisztratív költségeket.

Az APEH szeptember 1-ig értesítette a civil szervezeteket a támogatás várható nagyságáról és azokról a feltételekről is, amelyeket a levél kézbesítését követő 30 napon belül igazolniuk kell ahhoz, hogy a támogatáshoz jussanak. Amennyiben ezek a szervezetek időben elküldik az igazolásokat, az adóhatóság legkésőbb november 30-ig átutalja a részükre felajánlott összeget.

A kiemelt költségvetési előirányzatok támogatottságának aránya az utóbbi években jelentősen nőtt, míg hat éve az összes rendelkező 2 százaléka, az idén már 8 százaléka választotta ezeket támogatásának célpontjául. Az öt kiemelt előirányzat közül a parlagfű-mentesítés volt a legnépszerűbb, az előirányzatokra összesen felajánlott 1,539 milliárd forintból 820 milliót ide címeztek az adózók.

Az egyházak számára több mint 626 ezren 3,718 milliárd forintot ajánlottak fel. A rangsor nem változott, az idén is a Magyar Katolikus Egyház kapta a legnagyobb összeget (2,264 milliárd forint), őt követi a Magyarországi Református Egyház (746 millió forint), a Magyarországi Evangélikus Egyház (241 millió forint), majd a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (66 millió forint). A kis egyházak közül sok alacsony támogatást kapott, ugyanakkor olyan egyház is van, amelynek esetében a felajánlók átlagjövedelme eléri a 16 millió forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik