Gazdaság

Közép-magyarországi régió: egyeztetés a NFT II-ről

A Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács (KMRFT) keddi rendkívüli ülésén az Új Magyarország Fejlesztési Tervet vitatta meg a társadalmi egyeztetés keretében.

Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos rámutatott: a többi régióhoz képest a közép-magyarországi különös helyzetben van, hiszen Budapest fejlettsége közelíti az EU-s átlagot, ugyanakkor a főváros környezetében, Pest megyében jelen vannak az elmaradott, hátrányos helyzetű kistérségek is. Bajnai Gordon a közép-magyarországi régió helyzetével kapcsolatban elmondta, hogy a többi régióval szemben itt növekszik a lélekszám, ezért szükség van óvodákra, iskolákra, bölcsődékre és újra kell gondolni az egészségügyi rendszert.

Szabó Imre, a KMRFT elnöke kiemelte, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a régió képes hatékonyan felhasználni a fejlesztési forrásokat.

A sajtótájékoztatón Lamperth Mónika fontosnak nevezte, hogy a fejlődőképes térségek kapjanak ösztönzést, további támogatást, és megvalósuljon az országban a harmonikus fejlődés. A miniszter szerint a kistérségek fejlődése kulcskérdés, a területfejlesztési intézményrendszer átalakításakor a kistérségek tervező funkcióját erősíteni kívánják. Kérdésre válaszolva elmondta: a kistérségi területfejlesztési tanácsoknak szerepet szánnak a tervezésben. Cél, hogy a szellemi infrastruktúra meglegyen a kistérségekben.

A KMRFT adatai szerint a 2007-2013. közötti években 465 milliárd forint strukturális alapokból származó forrás felhasználására lesz lehetőség megfelelően kidolgozott projektek és pályázatok esetén. Ehhez további, legalább 600 milliárd forint, kohéziós alapból származó forrás jöhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik