Gazdaság

Szülő robotot fejlesztettek

a Gaumard nevű amerikai cég mérnökei.

A Noelle-nek elnevezett szerkezet a szülész-nőgyógyász orvostanhallgatókat készíti fel a vajúdás közbeni teendőkre. Az életnagyságú robot több száz különböző típusú szülés bemutatására képes, köztük koraszülés, a farfekvéses szülés és császármetszés demonstrálására is.

Károsítja az idegsejteket az ultrahang,
legalábbis egérembriókban – derítették ki amerikai kutatók. A tudósok fél óránál is tovább használták a módszert a rágcsálókon, és megállapították, hogy az idegrendszer fejlődésének kezdeti szakaszában az ultrahang megzavarja az idegsejtek egészséges vándorlását. A kutatók most majmokon is megismétlik vizsgálataikat.

Dohánynövényben termeltetnek emberi fehérjéket
a hepatitis-B vírus ellen kubai orvosok. Az antitestet a májgyulladás elleni oltóanyagban használják fel. A kubai vakcinagyártók korábban egerek véréből kinyert fehérjét használtak a hepatitis-B elleni oltóanyagukban.

„Gyilkos kenguru” maradványait találták meg
ausztrál paleontológusok. A vizsgálatok szerint a 10-20 millió évvel ezelőtt élt erszényes ragadozó volt, mellső végtagjai hosszabbak voltak, és inkább futott, mint ugrált.

Bázist építene a Holdon Japán 2030-ig –
közölte a szigetország űrügynöksége. A tervek szerint 2020-ig embert küldenének a Holdra, majd tíz éven belül állomást létesítenének rajta. A program első lépéseként holdkutató űrszondát lőnek fel, már jövőre.

Rekordhőmérsékletet, 407 Celsius fokos forróságot mértek
német tudósok az Atlanti-óceán fenekén. A csúcsot egy hőforrás közelében jegyezték fel, amelyet a Mid-Atlantic Ridge (az óceán fenekén húzódó hegység) térségében fedeztek fel.

Brazíliában a legkékebb az ég a Földön –
derül ki brit kutatók méréseiből. Ezt egy tévés vetélkedő során, egy kifejezetten e kitüntető cím megállapítására tervezett speciális spektroszkóppal találták így. Az égkékségi rangsorban Rio de Janeiro után az új-zélandi Bay of Islands, majd az ausztráliai Ayers Rock következett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik