Gazdaság

Gyurcsány: euró 2010–12 között

Gyurcsány Ferenc szerint 2008 és 2010 között helyreáll a gazdasági egyensúly, az eurót ezután két éven belül lehet bevezetni.

A miniszterelnök erről azután tájékoztatta a sajtót Kuncze Gáborral közösen, hogy az SZDSZ frakciójával a konvergenciaprogramról egyeztetett. „2008 és 2010 között az egyensúlyi pályának a két legfontosabb feltétele biztosan megvan: három százalék alatt vagyunk hiányban, csökkenő tendenciát mutat az államadósság, ami fontos, alacsony az infláció, és ehhez képest alacsonyak a kamatok” – mondta a kormányfő kitérve arra is, hogy az eurót „ehhez képest plusz két éven belül realitás bevezetni”. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a konvergenciaprogram nem az euró bevezetésének időpontjáról szól.

Az euró bevezetéséhez összesen négy feltételnek kell érvényesülnie, ezek közül kettőben, a költségvetési hiány és az államadósság csökkentésében van a kormánynak felelőssége. A másik két feltétel – az infláció és a kamat – monetáris típusú – mondta Gyurcsány Ferenc. A kormányfő sem szükségesnek, sem indokoltnak nem látja sokkterápia alkalmazását az egyensúly megteremtéséhez. Szólt arról is, hogy a konvergenciaprogramot augusztus 31-i ülésén fogadja el a kormány.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke elmondta: a szabad demokraták szerint az egyensúly helyreállításának időpontja 2008 vége, 2009 lehet. Egyetértés van abban, hogy a kormányzati ciklusban rendkívül következetes gazdaságpolitikát kell folytatni, kellő költségvetési szigorral, mert ezek együtt képesek megteremteni az ország egyenletes, gyors és fenntartható növekedési pályára állításának a feltételrendszerét.

„Mi bátrabban ösztönöznénk magunkat arra, hogy egy bizonyos dátumhoz ragaszkodjunk, abban viszont egyetértünk a miniszterelnökkel, hogy ezeknek egy része nem függ tőlünk.” A politikus leszögezte: pártja azt tartja fontosnak, hogy az eurót a lehetséges legkorábbi időpontban bevezessék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik