Gazdaság

Az eva még mindig a legversenyképesebb adóforma

A kilépést azonban érdemes nagyon megfontolni, mivel a megemelkedett fizetnivalók ellenére még mindig ez a legversenyképesebb adózási forma. Ennél olcsóbban csak „vecsési számlával” lehetne megoldani az adózást – közölte a FigyelőNet megkeresésére Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete fővárosi szervezetének elnöke. „Az áfakulcs csökkenésével az evázók rosszul jártak, de a vállalkozóknak nem szabad a kilépésen gondolkodniuk. Ezért arra szeretném felhívni az adózók figyelmét, hogy meg se forduljon a fejükben a váltás. Egyáltalán nem értem, hogy az adóhatóság miért adott ki közleményt a kilépésről, hiszen az adózók érdeke, hogy evázók maradjanak” – tette hozzá Ruszin.

Azok, akik mégis úgy döntenek, hogy kilépnek az evakörből, négy évig nem léphetnek vissza. A kijelentkezést szeptember 15-ig vissza is lehet vonni. A bejelentést az evából való kilépésről az általánosan használt változásbejelentő nyomtatványokon lehet megtenni. Az evaalanyiság megszüntetésére szolgáló rovatban a 110-es megszűnési kódot kell feltüntetni, a változás hatálybalépésének időpontja rovatban pedig a 2006. szeptember 30-i dátumot megjelölni. Ezeket nem árt megjegyezni, mert a nyomtatványok kereskedelmi forgalomban kapható változatának útmutatójában nincs információ az évközi kijelentkezés módjáról.

Az evából való évközi kijelentkezésre azért van lehetőség, mert a parlament az eva kulcsát október 1-jével a jelenlegi 15 százalékról 25 százalékra emelte. Akiket nem riaszt el a magasabb adókulcs, két megoldás közül választhatnak: vagy külön gyűjtik az első háromnegyedév bevételét és megfizetik utána a 15 százalékot, majd az utána keletkező jövedelem után pedig a 25 százalékot, vagy az éves bevétel után egységesen 15 százalékot számolnak, de a bevétel egynegyede után további 10 százalékot fizetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik