Gazdaság

Az MKIK jobban csomagolt volna Gyurcsánynál

Az MKIK továbbra is úgy véli, hogy az Új Egyensúly Programja rontja a gazdaság versenyképességét, teljesítmény-visszafogásra ösztönöz, növeli az elvonásokat és a munkanélküliséget, felerősíti az inflációt, csökkenti a keresletet és növeli a gazdasági bizonytalanságokat.

Bihall Tamás szerint nem megoldás, hogy a program alapvetően a bevételi oldalról közelíti meg az egyensúly javítását, 92 százalékának fedezete ugyanis adónövelés, és mindösszesen 8 százalékát teszi ki a kiadáscsökkentés.

Az elkövetkező két évben a lakosság jövedelemszintjét csaknem 610 milliárd forinttal, a vállalkozásokét pedig 750 milliárd forinttal csökkentik a tervezett intézkedések, a keresletcsökkenésnek a GDP-hez mért hatása a 3 százalékpontot is meghaladja.

A kamara számításai szerint az intézkedési csomag hatására várhatóan jelentősen csökkennek a vállalkozói szféra fejlesztésre fordítható forrásai, és igen sok kis- és közepes vállalkozás mehet tönkre, ez pedig a foglalkoztatásra, a bevételek növekedésére egyaránt kihatással lesz.

Bihall Tamás szerint bár az MKIK üdvözli a költségvetés rendbetételének szándékát, ugyanakkor nehezményezi, hogy a kamara nem mondhatta el előzetesen erről az álláspontját, véleményét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik