Gazdaság

Törvénymódosítás a körbetartozások ellen

Batiz András elmondta: bevezetik az úgynevezett végső határidőt, ami azt jelenti, hogy legkésőbb a munka elvégzését követő nyolcadik napig a fővállalkozónak ki kell fizetnie alvállalkozóit. Amennyiben ezt nem teszi meg, az alvállalkozó inkasszót nyújthat be ellene. Ugyanez vonatkozik az alvállalkozók beszállítóira is.


A körbetartozás ellen az állam egyrészről úgy védekezhet, hogy maga is fizet. A törvénymódosítás segíti ugyan a körbetartozás felszámolását, azonban a cég-cég közötti tartozásokat nem küszöböli ki – közölte a FigyelőNet kérdésére Tóth Tamás, az Opten Kft. ügyvezető igazgatója.


Az Opten követelés-nyilvántartó rendszerében valamennyi magyar vállalkozás adatai megtalálhatók, a cég az Igazságügyi Minisztériumtól vásárolt hivatalos adatok alapján csaknem 700 ezer magyar vállalkozás valamennyi cégbíróságon bejegyzett adatát tartja nyilván. Ezek között szerepel jelenleg 30 ezer olyan cég is, melyekkel szemben egy vagy több jogos követelés áll fenn. Az induló adatbázis hamarosan másfélszeresére bővül és folyamatosan frissül, így minden eddiginél szélesebb adatbázissá növi ki magát.


A rendszer érdekessége, hogy a felhasználók is fölvihetnek új adósokat a listára, így maguk is hozzájárulhatnak az adatbázis tökéletesítéséhez. A rendszer ingyenes monitoring szolgáltatást is nyújt, vagyis értesíti a felhasználót ügyfeleinek adatváltozásáról. A csatlakozó szövetségek tagjai 10 ezer forint erejéig ingyenesen kérhetnek le mérlegadatokat és cégbíróságon bejegyzett hivatalos adatokat egy-egy cégről, és a keret erejéig információt kaphat az adott cég maximális hitelkeretéről, vagy csődesélyéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik