Gazdaság

Alkotmánybírósághoz fordul az iparkamara

admin
admin

2006. 07. 11. 17:17

A kamara hétfői közleménye szerint az MKIK egyúttal felajánlja együttműködési készségét a kormánynak az egyensúly érdemi javítása érdekében teendő intézkedések, különös tekintettel a működési kiadások csökkentésének kidolgozásában. Az MKIK az egyensúly javítása érdekében elkerülhetetlennek tart bizonyos megszorító intézkedéseket, „a megszorítások azonban nem lehetnek öncélúak, a reformokra épülő, azokból következő egyensúlyjavítási feladatok teljesítését kell előmozdítaniuk” – áll a közleményben.

Az Országgyűlés által elfogadott törvények olyan intézkedéseket tartalmaznak, amelyek rontják a vállalkozói szféra versenyképességét és nem felelnek meg az említett elvárásoknak – olvasható a közleményben. „Az elfogadott jogszabályoknak gyakorlatilag egyetlen céljuk van: a költségvetési bevételek növelése, ami önálló célként elfogadhatatlan a vállalkozók számára” – áll a közleményben. Az MKIK úgy véli, hogy az Új egyensúly program főként a bevételek növelésére épít. „Nem látunk olyan érdemi előkészítő munkát, amely az állam dologi kiadásainak érdemi csökkentését célozza” – fogalmaznak a közleményben.

Alkotmányossági aggályok miatt nem tartja elfogadhatónak a kamara, hogy a 2006. évre előirányzott intézkedések hatálya gyakorlatilag visszamenőleges. A módosításokra nem készülhettek fel a vállalkozók. Aggályosnak tartják egyebek mellett azt is, hogy az elvárt adóval az „adóalap” önkényes megállapításával – az iparűzési adóhoz hasonlóan – a bevételt adóztatnák meg. Nem tartják elfogadhatónak azt sem, hogy a minimálbér kétszerese után előírt járulékfizetési kötelezettség fiktív jövedelemhez kapcsolódik és nem a tényleges teljesítmény szabja meg. A másik oldalon pedig a többletfizetést nem ellentételezné többletszolgáltatás – áll a közleményben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.