Gazdaság

Akinek az élete kedves

A garantált kamat plafonjának változása


1997-ig: nem volt maximálva
1997. jan.: évente 5,5%
2002. jan.: évente 4%
2006. ápr.: 2,9%

Forrás: pénzügyminisztériumi rendeletek

A Pénzügyminisztérium (PM) egy rendelete áprilistól évente 2,9 százalékra csökkentette a klasszikus (tehát nem a befektetési, azaz közismert néven unit-linked) életbiztosítások után a biztosító által fizethető garantált, más nevén technikai kamat mértékét. Ez rossz hírnek látszik, csakhogy a kamatcsökkentés kizárólag az idén tavasztól értékesített új biztosítási szerződéseket érinti, a korábbiakat nem.

Márpedig, mint a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) adataiból kiderül, a Magyarországon meglévő, bő 1,6 millió életbiztosítás több mint fele (54 százaléka) esetében jelenleg is évente 5 százalékosnál nagyobb garantált kamatot fizet az ügyfeleknek biztosítójuk. Ez azt jelenti, hogy a „régi” biztosított ügyfelek életbiztosítási szerződésük lejártáig a banki kamatlábakkal, állampapírhozamokkal összevetve is versenyképes kamatokhoz jutnak – nem is szólva az őket természetesen változatlanul megillető biztosítási védelemről.

Nem járnak rosszul azok sem, akik a mostani átárazás előtt egy-két évvel kötöttek (akár több évtizedre szóló) életbiztosítást: a mostani csökkentés előtt a PSZÁF szerint az életbiztosítók új szerződéseinél 3,5 százalék volt a jellemző garantált kamat.

Szerződésmódosítás, új szerződés megkötése esetén viszont már csak az új kamat jár. Tisztán befektetési szempontból érdemes tehát nemet mondani, ha egy biztosítási üzletkötő új konstrukciót ajánlana (más kérdés, hogy e friss konstrukcióknál egyéb feltételek esetleg kedvezőbbek lehetnek).

A PM azonban csak a kamat plafonját írja elő, márpedig több biztosító korábban és ma is ennél alacsonyabb mértéket kínál. A társaságok egy része egyébként már több hónappal a rendelet életbe lépte előtt csökkentette kamatát. Az Ahico és az Union például 2,9 százalékos, az OTP Garancia 2,5, a Generali-Providencia 2,25, az Aegon Biztosító pedig 2 százalékos kamatra állt át a tavaszi váltás nyomán. A radikálisabb csökkentést többen azzal magyarázták, hogy az Európai Unióban (EU) már ma is 2–2,5 százalék közötti az átlagos garantált biztosítási kamatszint, amelyet rövidesen a hazai is követhet. Így ők már előre erre árazták át a konstrukciót.

További mérséklés a magyar állampapírhozamok csökkenése esetén várható: az EU előírása szerint ugyanis a garantált kamat legfeljebb az államkötvények hozamának 60 százalékára rúghat. A kamatcsökkentés egy 10 éves, egymillió forintra szóló új biztosítás díját 2–11 százalékkal növelheti meg, hiszen azonos majdani biztosítási kifizetés eléréshez mostantól a kevesebb biztos kamat mellé arányosan nagyobb díjbefizetés szükséges.

A díjemelkedés mértékét a biztosító elvileg csökkentheti, működési költségeinek, profitelvárásának mérséklésével. Az alacsonyabb kamathoz jutó új ügyfelek egyetlen vigasza az lehet, hogy ha a biztosító az általuk befizetett biztosítási díj befektetésével többlethozamra tesz szert, annak legalább 80 százalékát jóváírja az ő számlájukon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik