Gazdaság

Üzenet az űrből

Bár a Marson tevékenykedő Opportunity űrszondával az utóbbi időben gondok akadtak, párja, a Spirit probléma nélkül végzi küldetését a Vörös Bolygó felszínén.












Üzenet az űrből 1



Üzenet az űrből 2
Üzenet az űrből 3

Nemrég – az irányítók terveinek megfelelően – éppen a hamarosan beköszöntő tél várható viszontagságai elől vonult egy hegyoldal biztonságos tövébe, amikor újabb felfedezést tett: meteoritokra bukkant.


A sivatagszerű felszínen lefényképezett kövek erősen fénylenek, ami arra utal, hogy vastartalmuk magas. Az ilyen meteoritok pedig minden bizonnyal a Naprendszerből, a Mars és a Jupiter közötti aszteroida-övből származnak. És bár a Spirit most először bukkant a bolygón kívülről érkezett objektumokra, az Opportunity tavaly már talált hasonló, vasban gazdag meteoritokat. A Mars felszíne egyébként is valóságos meteorit-múzeum: nagy mennyiségű idegen anyag található itt viszonylag ép állapotban, és e gyűjteménynek csak néhány százalékát teszik ki az immár másodszor azonosított vassziklák. Az űrből érkező kövek gyakoriságának oka, hogy a marsi felszín meglehetősen stabil, a planétán az időszakos porviharoktól eltekintve nem zajlik jelentősebb eróziós tevékenység. Így a lepottyanó meteoritok évmilliókig érintetlenek maradnak. Ez pedig arra adhat alkalmat, hogy a kutatók vizsgálatukkal az elmúlt idők meteoriteső mintázataira következtessenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik