Gazdaság

Neonparádé

Fájdalom a neonhirdetések barátainak, veszteség a főváros egészének, hogy a Szerencsejáték Zrt. május végén szép csendben leszerelte az Oktogonon ötven éve villózó Telitalálat! feliratú reklámját, a neonszocializmus egyik utolsó ellenállójaként ismert ikonikus hirdetését, amelynek azért kellett távoznia, mert a reklám bérleti helye annyira megdrágult, hogy már nem érte meg működtetni.












Neonparádé 1



Neonparádé 2
Neonparádé 3

A veszteség nehezen feldolgozható, a fájdalom valamelyest mégis enyhíthető június 24-én, a Múzeumok Éjszakáján, amikor az Elektrotechnikai Múzeumban felvillannak az emlékezetünkbe égett, de rég nem látott neonhirdetések. Azok a darabok, amelyek évtizedeken keresztül formálták a főváros éjszakai látképét.

A neonparádén jelen lesz a Patyolat hattyú, a Deák téri bazársorról megmentett kesztyű felirat, az antikváriumot hirdető bagoly, a Fodrász Szövetség szolgáltatását hirdető női fej. A húsevés nagyszerűségét népszerűsítő sült csirke a hátába szúrt villával együtt, a Papír-Írószert reklámozó boríték a töltőtollal, az Omnia felirat, a csemegekosár – és még sok egyéb a Neonon Csoport (www.neonon.hu) gyűjtéséből, amely civil szervezetként a leszerelésre váró neonok megmentésére, gyűjtésére és gyűjteménybe rendezésére vállalkozott. A kollekció örömtelien gyarapszik, viszont aktív, a neonszocializmusból visszamaradt hirdetés sajnos egyre kevesebb látható a köztereken.













Neonparádé 1



Neonparádé 2
Neonparádé 3

Pozitív példa a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat neonja a „Ne szemeteljen, segítse munkánkat!” a Déli Pályaudvarnál. A lakosságtól elvárt gondosságra érdekes módon maga a cég is ad, amely ápolja fényreklámját. Olyannyira, hogy nemrég rt.-ről zrt.-re cserélte a hirdetés neoncsöveit. Budapestről ezt leszámítva hiányoznak a neonlegendák. A neonszocializmus hangulata azonban szombat este újra átélhető a Magyar Elektrotechnikai Múzeumban (www.emuzeum.hu), ahol a Hot Jazz Band aláfestő zenéje mellett másnap hajnali kettőig lehet merengeni a süllyedő Budapestről.

Neonkiállítás. Magyar Elektrotechnikai Múzeum. 2006. június 24. 1075 Budapest, Kazinczy u. 21.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik