Gazdaság

Műfű bevezetését fontolgatja a FIFA

a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon.

A szövetség szakértői jelenleg az általuk megállapított standardoknak megfelelő terméket keresik. A műanyag pályák az Egyesült Államokban jelentősen csökkentették a sérülések számát az amerikaifutball-bajnokságban.

Az ózon érelmeszesedést okoz –
derül ki amerikai kutatók vizsgálataiból. Ezek szerint a vérben spontán módon keletkező ózon a vér koleszterinjével reagálva olyan vegyületté alakul, amely hozzájárul a plakk-képzéshez. A kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy a belélegzett ózon is plakkok kialakulását eredményezheti, elsősorban a tüdő ereiben.

A legidősebb hálószövő pókot
azonosították brit és spanyol zoológusok egy márványdarabba zárva. A lelet kora 120 millió év. Bár ezt megelőző időkből is kerültek már elő pókleletek, ez a legkorábbi olyan ismert pók, amely vadászatra, és nemcsak petéi becsomagolására, vagy járatainak kibélelésére használta a pókselymet.

A láthatatlanság lehetséges, állítják brit kutatók.
Szerintük egy – egyelőre nem létező – bevonatként alkalmazható metaanyag arra késztetheti a fénysugarakat, hogy azok a tárgyak körül meggörbüljenek és továbbhaladjanak. Hasonló metaanyagok rádióhullámok esetében már jól működnek. A kutatók most a fénysugarakat elhajlító megfelelő szerkezet előállításán dolgoznak.

A tenger alatti szonárok,
azaz a hangradarok tengeri emlősökre gyakorolt hatásának vizsgálatát sürgetik skót kutatók. A tudósok gyilkos bálnákon tesztelnék a rendszereket, amelyek szerintük nemcsak az állatok tájékozódását zavarják, hanem a belső fülökben, a májukban és egyéb szerveikben is károsodást okoznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik