Gazdaság

Dupla járulék: elrettentés és mentesség

admin

2006. 06. 22. 09:50

A benyújtott törvényjavaslat szerint a minimálbér kétszerese utáni járulékokat elvileg mindenkinek meg kell fizetnie. Ám a gyakorlatban a 125 ezer forintos járulékalapot képező jövedelem alatt kedvezményt lehet kérni. Ennek maximális összege éppen az egyszeres minimálbér társadalombiztosítási terheivel egyezik meg, így pontosan a mostani összegre csökkenthető a járulékteher. Vagyis inkább mentességről, mint kedvezményről lehet beszélni.

A mentesség alanyi jogon jár mindenkinek. Ehhez a munkáltatóknak mindössze annyit kell tenniük, hogy augusztus 31-ig bejelentik az adóhivatalnak azon dolgozók nevét, akiknek a bére nem éri el az idén a 125 ezer forintot, jövőre pedig a 131 ezret. Ha szeptember után új dolgozót vesznek fel, akkor 15 napon belül szintén be kell jelenteniük, ha a bér a mentességi küszöb alatt marad. A bt.-k személyesen közreműködő tagjainak és a főállású egyéni vállalkozóknak szintén alanyi jogon jár a mentesség, így folytathatják az eddigi gyakorlatot: csak a minimálbér után fizetik meg a társadalombiztosítási járulékokat, írja a Magyar Hírlap.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

NEW YORK, NY - JUNE 10:  Robert De Niro speaks onstage during the 72nd Annual Tony Awards at Radio City Music Hall on June 10, 2018 in New York City.  (Photo by Theo Wargo/Getty Images for Tony Awards Productions)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.