Gazdaság

Csatazaj

Az új tulajdonosok a Synergon megismételt közgyűlésén sem tudtak megegyezni az igazgatóság összetételében, így hónapokig irányító testület nélkül maradhat a cég.

Érdemi eredmények nélkül zárult a Synergon Informatikai Nyrt. május 30-án félbeszakított közgyűlésének június 16-i második felvonása is: a részvényesek még új igazgatóságot sem tudtak felállítani, annak ellenére sem, hogy a testület mandátuma lejár. A felügyelő bizottságot is csak nagy nehezen sikerült megválasztani, de annak megbízatása csupán szeptemberig tart.

A szövevényes közgyűlési csata azt követően lángolt fel, hogy a tulajdonosok május végi összejövetelén a Fintha-Nagy Ádám által képviselt, közel 13 százalékos részesedéssel rendelkező újonnan érkezett befektetői csoport szembekerült a Synergon jelenlegi vezető tisztségviselőivel és alapító tagjaival, akik az RCX Kft.-n, a Davon Kft.-n és a Curdie Truston keresztül valamivel nagyobb pakett felett rendelkeznek. A képbe egy harmadik fél is „belekavar”, méghozzá a Budapesti Értéktőzsdén is jegyzett Pannonplast, amely néhány napja vásárolt 4 százalék körüli részesedést a Synergonban. Minthogy jelenleg nincs legitim igazgatósága a cégnek, rövidesen új közgyűlést kell összehívni.

Mindeközben a Synergon piacán továbbra is felvásárlásról suttognak a befektetők, így az árfolyam látványosan felülteljesítő volt az egy hónapja zuhanórepülésben lévő piachoz képest. A bizonytalanság így nem enyhült a részvények körül, de a befektetők számára megnyugtató lehet, hogy mindkét új nagytulajdonos deklaráltan azért nyúlt bele a Synergonba, mert rendkívüli potenciált lát a papírokban. Mivel a Pannonplast a jelek szerint támogatja a jelenlegi vezető tisztségviselőket, őket az új nagytulajdonosnak nincs esélye kimozdítani a helyükről. Ez legfeljebb akkor változhat, ha utóbbi felvásárlási ajánlattal – egyedül, vagy más nagytulajdonossal – 60 százalék fölé növeli részesedését.

Amíg a csatározás nem ér véget, addig az árfolyam valószínűleg nem mozdul különösebben, ám később kockázatot jelenthet, hogy amennyiben valamelyik érdekeltségi kör nem éri el a célját, akkor a piacra önti részvényeit. A jelenlegi részvénykurzus az idei profitvárakozások alapján túlértékeltnek tekinthető, és bár a menedzsment tervei ambiciózusak, azok megvalósításában eddig nem jeleskedett a cég.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik