Gazdaság

APEH: szolgáltató intézmény?

A magyar állam intézményeiről általánosságban elmondható, hogy lomha működésű minisztérium- és intézmény-dinoszauruszokról van szó. Ezek feladata az ügyfél gyors és pontos eligazítása lenne, ám a várakozási, az átfutási és a válaszadási idők messze a 21-dik század által elvárt szint alatt maradnak. Ez már csak azért is figyelemre méltó, mivel az államapparátus több százezer közalkalmazottja nem mozgatja minden nehézségek nélkül az állami bürokrácia fogaskerekeit, sőt visszaélések is történhetnek.

Szolgáltató intézmény

Az APEH már most is szolgáltató intézményként üzemel, tájékoztatta a FigyelőNetet az intézmény sajtóreferense. Majd gyorsan hozzátette, a tapasztalatok azt mutatják, hogy számos ügyfél még a kérdést sem tudja megfogalmazni, nemhogy feltenni.

A jövő évre beígért adóhatósági vizsgálatok elszaporodása belső forrásokból, átszervezéssel lesz megoldva. Az ellenőrzési súlypontok meghatározása mindig februárban történik, az APEH rendelkezik a kellő kapacitáshoz a vizsgálatok lefolytatásához, hangzott el az APEH keddi sajtótájékoztatóján.

Ne általánosítsunk!

A hivatalra általában tett megjegyzéseket nem támogatom, még akkor sem, ha azok egyedi ügyeket tekintve akár igazak is lehetnek, nyilatkozta a FigyelőNetnek Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete fővárosi szervezetének elnöke. Majd hozzátette, hogy a leggyakoribb túlkapás a meghatalmazottakkal szembeni eljárásban tapasztalható.

Ilyen eset például, mikor a meghatalmazott által benyújtott iratokra (bevallásokra) az ügyfél kap választ. A másik klasszikus jogsértés, hogy a revizorok az ellenőrzés során olyan számítás, vagy kimutatás elkészítését követelik meg, amelyet jogszabály nem ír elő.

Meglepetések a jegyzőkönyvben

Az viszont a csúcs, amikor az ellenőrzés során nem közlik a megállapításokat, hanem azzal a jegyzőkönyvben “lepik meg” az adózót, húzta alá Ruszin. Ilyenkor azonban már csak jogorvoslatra van mód, a vizsgálat lényegében lezárult, holott számos esetben félreértés, vagy az a probléma, hogy az adózó nem is kapott lehetőséget arra, hogy magyarázatot adjon a kifogásolt ügyletre.

A revizorok élete nem lesz sokkal egyszerűbb, hiszen egy agyonbonyolított rendszerrel kell megküzdeniük, miközben felesküdtek annak feltétlen szolgálatára. Tehát hiába ötletelünk, az egyszerűsítés nem a mi, hanem a választott képviselők dolga. Talán majd most mutatkozik némi szándék az egyszerűsítésre, summázta véleményét az elnök.

Az ügyfél kálváriája


Az APEH-hal boldogulni nem könnyű, még a rutinos, a bürokrácia minden bugyrát megjáró könyvelőt is érhetik meglepetések az ügyintézés során. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az alábbi beszélgetés egy ügyfélszolgálati alkalmazott és egy könyvelő közötti:


“- Képesítése?
– Közgáz egyetem, mérlegképes könyvelő, adószakértő, könyvvizsgáló asszisztens. Elég?
– Igen, sőt kötelező.
– Miért?
– A kérelmet, bevallást beadhatja bárki, azonban ami rontott vagy már nem aktuális, ahhoz könyvvizsgáló szükséges.

Ezt a telefonbeszélgetést követően bejelentkeztem a Lehel úton, kerestem az ügyintézőt, aki lejött értem, majd felvezetett a tetthelyre” – meséli történetét egy a neve elhallgatását kérő könyvelő. “A portán leadtam igazolványaimat, feltűztem magamra az ÜGYFÉL című táblát.

Majd felvezetett az irodába, igazoltatott ismét. Igazolványok, képesítések bemutatása. Két percre hagyott magamra, míg képesítéseimről másolatot készített. Elintéztük az ügyet, átfirkáltunk mindent, szignáltam minden változtatást. Visszafelé szintén elvezetett a portáig, nehogy megbújjak valamely csendes sarokban, és az éj leple alatt valami titok nyomába jusson az ügyfél. Úgy éreztem magam, mint egy előzetes letartóztatott.” Ugyanez a történet azonban már többször is előfordult, csak más és más APEH munkatársakkal.

A revizor

Egy revizor ráérzéssel belenéz egy mérlegbe, bevallásba, szagról, látványról észre kell vegye, érdemes-e rá időt fordítani. Amíg a revizornak adóhiányt „kell hoznia”, vagy legalábbis „bírságot”, addig munkahelye, mozgóbére érdekében elvtelenül kell viselkedjen, summázta véleményét a könyvelő.

Nem kaszinózhatnak az APEH alkalmazottak

Az intézmény életét számos, az utóbbi időben hozott és elfogadásra váró rendelet és törvény fogja átformálni. Ezek az APEH működésének módját erősen befolyásolják. Az állami intézmények összevonása, az egyéb adók behajtásával foglalkozó intézményi jogkörök kiszélesítése meghatározó módon fogja éreztetni hatását.

Az APEH alkalmazottai jövő januártól nem kaszinózhatnak, így az újonnan létrehozható elektronikus kaszinókban sem játszhatnak, derül ki az egyes pénzügyi tárgyú törvényeket módosító csomagokból.

A módosító csomag nem hagyja érintetlenül az APEH- és a szerencsejáték törvényt sem. A jövő évtől a Szerencsejáték Felügyelet beolvad az adóhivatalba. Márpedig a szerencsejáték törvény kimondja, hogy a felügyelet alkalmazottja – sorsolásos szerencsejáték kivételével – más játékban nem vehet részt. Miután az APEH lesz a felügyelet, az ő alkalmazottait sújtja ez a szabály, vagyis sem játékteremben, sem kaszinóban nem játszhatnak.

Kiszélesedő VPOP jogkörök

Mint arról a FigyelőNet korábban már beszámolt, jelentősen szélesebb lesz a VPOP nyomozati jogköre szeptembertől, valamint a büntető ügyekben az adóval egy kalap alá kerülnek az eddig nem nevesített járulékok is. A változást az egyes pénzügyi törvényeket módosító csomag tartalmazza.

Jelenleg a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) csak adócsalási ügyekben nyomozhat, ezekben is csak akkor, ha a VPOP hatáskörébe tartozó adókra, járulékokra és költségvetési támogatásokra követik el azokat. A parlament előtt lévő törvénycsomag nyolc bűncselekményre növeli a VPOP nyomozóinak hatáskörét, akik általános jelleggel – nem csak a VPOP hatáskörébe tartozó adó ügyekben – nyomozhatnak.

A Btk. végrehajtásáról szóló, még 1979-ben hozott törvényerejű rendeletet is módosítja a törvénycsomag. Büntetőjogilag eddig is az adókkal azonosan kellett kezelni a járulékokat, de a felsorolás most kiegészül az újabb ilyen jellegű – elcsalt – befizetésekkel. Szeptembertől tehát az adóval azonosan kerül elbírására büntetőjogilag a táppénz-hozzájárulás, az egészségügyi szolgáltatási járulék, az EKHO és a vállalkozói járulék is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik