Gazdaság

Az Európai Bíróság dönt az iparűzési adóról

A napokban az Európai Bíróság elé került egy hazai precedensértékű eset, amelyben a felperesek a Magyarország uniós taggá válása utáni időszakra vonatkozóan vitatják az adónem jogszerűségét – írja a Világgazdaság.

Most már biztos, hogy eljárás indul az Európai Bíróságnál, amely azzal foglalkozik, hogy az adónem az uniós csatlakozás időpontjától kezdve ellentétes-e a közösségi joggal – mondta a Világgazdaságnak Oszkó Péter, a Deloitte vezető partnere. A közigazgatási pert a Kögáz Rt. és pertársai (nyolc további jelentősebb gazdasági társaság) még tavaly indította a Zala Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője ellen.

Adószakértők szerint igen nagy esély van arra, hogy a luxembourgi grémium uniós jogba ütközőnek ítéli a terhet. Ezt támasztja alá az is, hogy március végén a magyar adóra nagyban hasonlító olasz regionális adó (irap) esetében a második főtanácsnoki indítvány is a közösségi jogot sértőnek tartotta a terhet.

Ezek mellett a kormányzat a múlt héten nyilvánosságra hozott adótörvény-módosítások zárórendelkezései alatt visszavonulót fúj, és a fél éve törvénybe foglalt ígéret ellenére 2007 végével mégsem szünteti meg az iparűzési adót. Ezzel a kabinet még a jóhiszeműség látszatát is elvesztheti. Eddig ugyanis az uniós csatlakozáskor kapott derogációval érveltek, amely 2007. december 31-ét határozta meg az adónem megszüntetése határidejének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik