Gazdaság

Százezer éves emberi DNS-t

vontak ki belga és francia kutatók neandervölgyi emberek csontjaiból.

A Belgiumban talált maradványokból kinyert örökítőanyag vizsgálatával a különböző területekről származó neandervölgyi ősemberek genetikai kapcsolataira következtethetnek a tudósok.

Génmódosított kecskékben
termeltetett emberi véralvadásgátló anyag forgalomba hozatalát engedélyezte az Európai Unió országaiban a European Medicines Agency. Az amerikai GTS Biotherapeutics nevű vállalat kecsketejből nyeri ki a szert, amely trombózis kialakulását akadályozza meg.

Klónozott öszvéreket indítottak lóversenyen
az amerikai Nevada államban. A két 2003-ban született állatot egy 45 napos öszvérembrió bőrsejtjeiből nevelték fel a University of Idaho genetikusai.

Óriási meteoritkrátert találtak
az Antarktiszon amerikai geológusok. A 480 kilométer széles mélyedést 250 millió éve alakíthatta ki egy, a Földnek ütköző kisbolygó. A kutatók feltételezik, hogy a becsapódás kiváltója lehetett bolygónkon éppen negyedmillió éve lezajlott legnagyobb fajkihalási hullámnak.

Speciális légierővel és rakétákkal lőnék szét
az esőfelhőket a kínai hatóságok a 2008-as nyári olimpia idején. A kínai időjárás-módosító intézet már eddig is képes volt esőcsinálásra, ám most a tiszta, napfényes idő előállításán dolgoznak.

A részvények közül a könnyen kiejthető nevűek
jobban szerepelnek a tőzsdén, mint nehezebben kimondhatóak – derül ki a Princeton University pszichológusainak kutatásaiból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik