Gazdaság

Nyárcsináló bor

Nyarat próbálunk csinálni e nyári borral e hűvös és loncsos júniusban, midőn fenyegetőznek a meteoropaták, hogy ilyen lesz az egész nyár is.












Nyárcsináló bor 1



Nyárcsináló bor 2
Nyárcsináló bor 3

Mi ebben a globális felmelegedés, kérdezzük a zúgó Ördögárok partján ázva, mely normale weise tök száraz szokott lenni, és kabócák szoktak prüntyögni a partján.

Nyári borunk a Balaton déli partján fakadt a kiváló és rokonszenves Konyáriak pincészetében (Lelle-Kishegy, 24 hektár, 70 százalék kék szőlő, erős hozamkorlátozás, szuperszonikus feldolgozó). Idősb Konyári jelentős borász, filmsztár-arcú fia, Dániel, kiről az ember nőivarú kolléganői mindig elhaló és élveteg hangon és nedves tekintettel emlékeznek meg, nem esett messze a fájától, hogy kicsit hülyén fejezzem ki magam.

Világos aranysárga bor ez zöld reflexekkel, intenzív virágos illattal. Élénk savak, fanyar karakter, kis saját erjedési szénsavgyöngyök díszítik a pohár falát. Telt test, utóízben érintésnyi kesernye. Szépen csendülő, könnyed szerkezet, nem egy súlyos komplexitás, elegáns az egész. Hat hónapot érlelődött finom seprőn acéltartályban, merőben reduktív karakterű bor.

Nem vagyok egy a borcímkén-aranybetűt-jó-szívvel-fogadó aranybetű-buzi, de a Lelle kezdetleges parasztcímerének negatívjára nyomott aranybetűk elegánsnak tűnnek, pláne, hogy a hascímke értelmesen informatív: 11 ezer 700 palack, szüretek pontos időpontja. Szüretek, mert a különféle komponensek eltérő időben szüreteltettek. Mi volt a cél, hogyan egészítik ki egymást az összetevők? Sauvignon blanc és chardonnay küvéje ez, kis szűztermésű olaszrizlinggel fűszerezve, a cél a nyár géniuszának palackba fogása, hogy ismét hülyén fejezzem ki magam.

Loliense, annyi mint Lelle, hol régi nyarakon a déli part és az élet eszenciáját kapta az ember. De akkor nyár volt a nyár, nem ez a hideg, loncsos keletnémet izé.

Loliense 2005, Konyári. Alkohol: 12,5% • Sav: 6,7 g/l • Telt test, utóízben érintésnyi kesernye • 2 ezer forint körül

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik