Gazdaság

Vendéglátó városok

Németországban alig van ember, aki hónapok óta nem azt számolta, mennyi van hátra a vb megnyitójáig.

A meccseknek otthont adó városok kiállításokkal, színházi előadásokkal, könnyűzenei koncertekkel és komolyzenei fesztiválokkal készültek a futballvilág legnagyobb eseményére. Az országszerte felállított óriási kivetítők mellett a rajongókkal tartó családtagok is találnak maguknak programot. A városok sportlétesítményeinek, parkjainak programjai mozgásra és különleges sportfajták kipróbálására inspirálnak.

Németország jól szervezett tömegközlekedési rendszerének köszönhetően ráadásul nem okoz különösebb nehézséget az egyik városból a másikba eljutni. Gyors körképünket néhány vendéglátó német városról különösen azoknak a szerencséseknek ajánljuk, akik már csomagolnak a vb-re, és a meccsek közötti órákat ésszerűen szeretnék eltölteni.


Vendéglátó városok 1

München

BAJOR SÖRTANFOLYAM. Münchenben, Bajorország impozáns fő­váro­sában a Marienplatz, a Viktua­lien­markt és az Isar folyó hídjai szép sétát ígérnek a rajongóknak. A parki-sarki kocsmákban a délnémet életstílust hosszú padokon, búzasörrel telt korsókkal, mustáros kolbászkákkal a kézben, helyi bajorok társaságában veheti át az arra tévedő.

A városban sokfelé ígérnek szabadtéri közvetítéseket, de az abszolút szurkolóközpont az Olympiapark lesz: giga-képernyős focinézés, koncertek, közös éjszakai görkorizás, jóga és tai chi – ez a kínálat. A futballtémájú kiállításokon bepillantást nyerhetünk a futurisztikus külsejű Allianz-Arena építési folyamatába, kipróbálhatjuk a robot focit és focikütyükben is gyönyörködhetünk. A fotóművészet kedvelői – többek között – Henri Cartier-Bresson és Martin Parr alkotásait tekinthetik meg. A színházi „sport vb-n” 16 nemzet improvizációs színházának összecsapását követhetjük nyomon. A város három klasszikus zenekarának koncertje (szólisták: Placido Domingo, Diana Damrau, Lang Lang) kulturális fénypontnak ígérkezik.


Vendéglátó városok 2

Lipcse

SZÁSZ RAJONGÁS. Lipcsében született a német foci, Wagner és a Tokio Hotel. Könyvvásárára bejáratos Esterházy, Nádas, Kertész és még jó néhány magyar író. Komolyzenei öröksége kiemelkedő: elég megemlíteni a Tamás-templom fiúkórusát és a nagyhírű Gewandhaus Orchestrát. Lipcsében van Európa egyik legrégibb kávézója (Arab Kávéfa-ház), amely mennyei feketéjéről és társadalmi jelentőségéről híres: asztalainál időzött egykor Liszt és Wagner, nemrég pedig az NDK és az NSZK újraegyesítését előkészítő politikusok.

A focirajongó-központ az Augustus-platzon lesz: az operánál kifeszített vászon zavarmentes élvezetet biztosít. A Lipcse környéki tavak a vízi sportok kedvelőit invitálják, míg a kiállítótermek focival telnek meg (futballbírókról is nyílik tárlat), a klasszikus művészetek kedvelői pedig az ősi csapatjáték által ihletett színházi darabokat láthatnak. A zenekedvelők sem maradnak hoppon: a világ egyik legrangosabb zenei megmérettetése, a Bach-verseny szintén ez időben zajlik.


Vendéglátó városok 3

Nürnberg

SÖR ÉS KOLBÁSZ. Félmillió lakosával és csaknem évezredes múltjával Nürnberg Bajorország második legnagyobb települése. Belvárosát középkort idéző fagerendás házak díszítik, a város zöldterületei és folyópartja idilli kikapcsolódást ígérnek. Hovatovább, Nürnberg sörözői és kolbászai messze földön híresek. A város környéki tóvidék a sportolók kedvence, a közeli Fränkische Schweiz a természetkedvelőké és a sörivóké (a város Guinness-rekordja: itt a legnagyobb az egy főre jutó serfőzde arány).

A nürnbergi közös meccsnézéseket előadások, sportolási lehetőségek, masszőrök és koktélbárok teszik teljessé. A város művészeti kínálata a Nagy gyep elnevezésű rendezvény köré csoportosul: kortárs alkotók gondolatai Nürnbergről, gyepről és a futballról. A Rock im Park fesztivál keretében Nürnbergbe látogat a Depeche Mode, Nelly Furtado, Jamiropuai és a Franz Ferdinand is.


Vendéglátó városok 4

Kaiserslautern

APRÓ VENDÉGLÁTÓ. A vb-nek otthont adó városok legkisebbike Kaiserslautern Németország egyik legnagyobb erdős vidékén fekszik, lakosainak száma a százezret sem éri el. A városnak mégis nagy futballtörténelme van: az 1954-es vb-győztes német csapatnak öt tagja is itt született. A Fritz Walter stadion a Betze dombon magasodik: uralva innen a városi látképet és a helyiek szívét. Kevesen élnek itt, de szinte mindenki focirajongó.

A város központi vb-rendezvénye a Stiftsplatzon lesz, de a Fan-Gartenben (Rajongók Kertje) is csoportosulhatnak a stadionból kiszorulók. Érdekes tárlatokkal is készül a város: a Focivarázs kiállításon fényképek és festmények mesélnek a sportról, a Trikó, Ing, Edzőnaci gyűjtemény pedig a sportruházat történetét mutatja be. Lesznek még zenei, irodalmi esték, salsával és szabadtéri filmvetítéssel fűszerezve, és – mily meglepő – foci ihlette akrobata előadás.


Vendéglátó városok 5

Köln

BOHÓKÁS METROPOLISZ. Köln közismert kellemes hangulatáról: szabadszellemű lakosai vigasságkedvelők és barátságosak. A helyi kifejezés „kölsch” egyaránt jelent dialektust, pofa sört és karneváli életstílust. A város legfontosabb történelmi hagyatéka katedrálisa: a mennyek felé nyújtózkodó épület 632 évig épült, és népszerű zarándokcélpont, XVI. Benedek, a német származású pápa, itt tartotta beavatását követő első istentiszteletét.

A La Ola Colonia lesz a vb központi találkahelye: nagy képernyők és szabadtéri programok biztosítják a szurkolók igényes szórakozását. A kiállítótermek olyan futball témájú gyűjteményekkel készülnek, mint a kölni stadion története, híres focisták és edzők életútja vagy a 12 vb-stadionról készült fotótárlat.


Vendéglátó városok 6

Hamburg

VIZES VÁROS. Az Elba torkolatánál lévő Hamburgot tágas utcák, tavak és széles sávban elterülő zöldövezetek teszik szerethetővé. Időjárását, kultúráját és gazdasági helyzetét alapvetően meghatározza a víz. Hamburg kiterjedt kanálisrendszeren nyugszik, 2302 hídjával Velencét és Amszterdamot együttesen is megelőzi. A focirajongás központja a kifejezetten a fociünnepre épült dóm környéke lesz. A kisebbfajta focifalu előadókkal és nagyképernyős kivetítésekkel várja a szurkolókat. A volt hamburgi kapus, Rudi Kargus festményeit egy múzeumhajón tekinthetjük meg, Hamburgban koncertezik majd a 50 Cent, Billy Joel és Placido Domingo is. De lesznek szabadtéren vetített operafilmek ingyen, utcai fesztivál irodalmi, filmes programokkal, valamint giccs- és képzőművészeti vásárral.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik