Gazdaság

Focilázmérés

Nőként nehéz a foci-vb átvészelése, pláne, ha az egész világ arra szövetkezik, hogy elterelje a figyelmet mindarról, ami nem hozható összefüggésbe a futballal. Ilyen viszont nincs.

Összefüggést a sportünnep idején minden gyártó talál arra, hogy megszórja a gyanútlan vevőt nem ritkán haszontalannak tűnő agyszüleményeivel. Kedvencünk e tárgykörben a focipályát imitáló, a felfestett csíkokkal együtt szállított gyepszőnyeg beltéri verziója, természetesen gyapjúból. E darab mellett szerkesztőségünkben még a Nike által, főleg az Egyesült Államokban felállított automatahadsereg okozott némi döbbenetet, ezekből csekély 20 dollárért focilabda vásárolható, ha az embernek hirtelen felindulásból dekázhatnékja támadna. Hogy miért főleg Amerikában állnak rendelkezésre ezek a masinák, nem tudni. A legkézenfekvőbb válasz talán az, hogy az Újvilágban soccernek nevezett játék népszerűségét még van hova feljebb tornázni. Az öreg kontinensen nincs ezzel probléma. Akik maguk is gyűrik a sportot, profi vagy akár amatőr szinten, azoknak kedveskedik az Adidas új, kifejezetten a vb tiszteletére gyártott +F50 Tunit termékcsaládjával. A világ első moduláris, vagyis személyre szabható futballcipő-kollekcióval mindenki egyénileg rakosgathatja össze csukája színeit, úgy, hogy azzal könnyen kifejezésre juttathatja, melyik ország csapatának is drukkol valójában. A stopli, a talprész és a felső rész továbbá az időjárásnak és a komfortérzetnek megfelelően is variálható. A termékcsalád az idei bajnokság valamennyi részt vevő országának nemzeti színeit tartalmazza, így harminckét változatból álló széria kerül a boltok polcaira, illetve a játékok idején néhány profi focista lábára. Ebben vonul a fűre a francia Djibril Cissé, az angol Jermain Defoe, a holland Arjen Robben és a német Kevin Kuranyi.

Akik a játék kevésbé fárasztó verzióját választják, azoknak lehet érdekes az Eleven Forty luxuskivitelben készült Opus csocsóasztala. Az igényes kivitel mellett ez esetben is pozitívum a személyre szabhatóság. A játékosok ugyanis egyéni preferenciák szerint kérhetők. Ha valakinek úgy hozza kedve, akár a magyar válogatott elkészítésére is adhat megrendelést az angol cégnek, amely a háromdimenziós arcokat fénykép után gyártja le. A megrendelőnek csupán annyi a dolga, hogy elküldje azokat a fényképeket, amelyek természetes fényben ábrázolják a megjeleníteni kívánt játékosokat. A döntés a vevő kezében van a tekintetben is, hogy az asztal tölgyből, dióból vagy mahagóniból készüljön. Nem választás tárgya azonban az asztal lábaihoz és a pörgetőkhöz rendelt rozsdamentes acél, sem a kézzel készített játékosok mart üvegborítása, amelyek ugyan a gyártó döntései, de 73 ezer font leszurkolása ellenében egyaránt a luxusérzést erősítik a vevőben.

Olcsóbb szórakozást ígér az Electronic Arts, amely egy fociszezonon belül két játékprogrammal rukkolt elő: az ősszel megjelent FIFA ‘06 után május elejére már a polcokon volt a FIFA World Cup 2006. Utóbbi sok újdonságot nem hozott elődjéhez képest. Öröm viszont, hogy a játék nem csak azt teszi lehetővé, hogy a világbajnokságra valóban kijutott csapatokkal játsszuk le a meccseket, az adatbázisban szereplő együttesekkel már a selejtezőktől elkezdhetjük a játékot. Ez lehetőséget nyit a sporttörténelem átírására, általa ugyanis más csapatokat küldhetünk a németországi megmérettetésre, mint amelyek ténylegesen kijutottak. A játék további erénye, hogy roppant valósághű. Az arcok, a stadionok, a játékosok hirtelen felindulásai legalább olyan pontosan modellezettek, amilyen pontosan idézi a való világot a meccsek előtt látható papír- és léggömbzuhatag, vagy a szögletzászlónál elterülő szemétkupac.

Focilázmérés 1

Focilázmérés 2


Focilázmérés 3

Focilázmérés 4

Focilázmérés 5ADIDAS +F50 TUNIT CIPŐ


Kinek? Akik komolyan veszik a rajongást. Mennyiért? Egy alapszett 170 dollár. + Lego-szerű variálhatóság. – Magyar színek nincsenek a kínálatban.

Focilázmérés 2


Focilázmérés 3

Focilázmérés 4

Focilázmérés 5OPUS CSOCSÓASZTAL
Kinek? Gazdag focirajongóknak. Mennyiért? 73 ezer font. + Viszonylag gyorsan – 16 héten belül – legyártják. – Agyament drága.

Focilázmérés 2


Focilázmérés 3

Focilázmérés 4

Focilázmérés 5FIFA WORLD CUP 2006 JÁTÉKPROGRAM
Kinek? Akik maguk rendeznék a foci-vb-t. Mennyiért? 10 ezer forint. + Valósághű megoldások. – Keveset változott a FIFA 2006 szoftverhez képest.


Focilázmérés 1

Focilázmérés 5


Netszörf


Foci minden mennyiségben: Valós idejű információk a foci-vb minden egyes mozzanatáról: www.microsoft.hu/eredeti/ajanlatok
Csocsó: A hazai csocsótársadalom bibliája: www.csocso.hu
Hivatalos infók: A foci-vb hivatalos oldala számos aktualitással: www.fifaworldcup.com

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik