Gazdaság

Az IT kihelyezésével olcsóbban működhetnének az önkormányzatok

Az outsourcing révén, azaz az informatikai eszközök és erőforrások kihelyezésével 15-25 százalék megtakarítást is elérhetnek az önkormányzatok, az egészségügyi és az oktatási, illetve a központi kormányzati intézmények.

Juhász Lajos, a Navigator Informatika Zrt. vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a közszféra fejlődését az informatika alapvetően befolyásolja, ezért az üzleti szférában már sikeres megoldások, mint például az outsourcing az államigazgatásban is jól alkalmazhatók.

Hozzátette: az erőforrás-kihelyezés a költségmegtakarítás mellett azért is előnyös az állami és önkormányzati intézményeknek, mert előre meghatározott, szerződésben garantált és folyamatosan mért, minőségi szolgáltatást kapnak a pénzükért. A Navigator gyakorlati tapasztalaton alapuló számításai szerint, ha egy intézmény maga működteti informatikai rendszerét, akkor az egy felhasználóra jutó átlagos költség 8000 forint havonta, míg ha kihelyezi IT-erőforrásait, akkor csak 6700 forint.

Az átlagos 16 százalékos megtakarításon túl az informatikára épített kommunikációs költségek újabb 20-30 százalékkal is csökkenthetők, míg ha az adott intézmény még az oktatási szolgáltatásokat is kiszervezi, akkor további 5 százalékkal mérsékelheti kiadásait.

A társaság másik számítása alapján abban az esten, ha a mai viszonyok között a teljes közszférában élnének az outsourcing lehetőségével, akkor az első három évben több mint 5 milliárd forintot lehetne megtakarítani éves szinten, míg az ezt követő időszakban már évenként 5,8 milliárd forintot. A különbség abból adódik, hogy a Navigator technológiai fejlesztést is nyújtana az intézményeknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik