Gazdaság

Az EU kkv-i összefognak a Microsofttal

A tanulmányból az is kiderül, hogy Európában jelenleg 250 000 olyan vállalkozás van, amely a Windows operációs rendszerre alapozza működését, s ezen vállalkozások által foglalkoztatottak száma mintegy 2,5 millió.

A kkv-k Európa motorjai

A vállalatok legtöbbje olyan kis-és középvállalat (kkv), amelyek összességében a Microsofténál nyolcszor nagyobb árbevétellel járulnak hozzá Európa gazdaságához. Elmondhatjuk, hogy a kkv-k Európa gazdaságának motorjai: számuk a kontinensen mintegy 22 millió, és közel 120 millió embert foglalkoztatnak, továbbá ők állítják elő az európai GDP 57 százalékát. Ha a kkv-kat rá lehet venni az új technológiák gyorsabb átvételére, és ha sikerül segíteni őket az innovatív termékek versenyképesebb kifejlesztésében, akkor Európa biztosíthatja vezető helyét a világgazdaság szereplői között.

A Microsoft ma Európa különböző tájáról érkező sikeres üzleti újítókat, kockázati tőke társaságokat, vállalkozókat és kormányzatokat ültet egy asztal mellé annak teljes körű feltárása érdekében, hogy miként mozdíthatják elő a kkv-k az innovációt és a növekedést Európában.

„A kkv szektor a gazdaság növekedésének motorja, ezért itt kell beruháznunk a növekedés és a helyi gazdaságok fellendítése érdekében. Mi támogató partnerek vagyunk, ezt jól mutatja a mai kkv-napon megjelentek nagy száma” – mondta Jean-Philippe Courtois, a Microsoft International elnöke. „Európai partnereink a Windows platform segítségével olyan hozzáadott értéket hoznak létre, amelynek összértéke a Microsoft régióbeli bevételeinek nyolcszorosát is eléri. Ahol működik az ökoszisztéma, ott innovációt és hatékonyságot hoz, továbbá valós értéket teremt a helyi vállalatok és a helyi gazdaságok számára.”

Megosztani az innovációt

A Microsoft ma két megállapodás megkötését is bejelentette az IP Ventures (IP vállalkozások) program keretében – az egyiket a brit Skinkers vállalattal, míg a másikat az írországi Vimio-val írták alá –, amelyek jelentős innovációkat hivatottak piacra vinni a Microsoft csúcstechnológiát képviselő szellemi tulajdonának használatán keresztül. Ezek az első spin-off vállalkozások, melyek a Microsoft egyik európai laborban folytatott kutatásaira épülnek. Létrejöttük fontos lépés a Microsoft azon stratégiájában, hogy megossza kutatás-fejlesztési eredményeit tehetséges európai vállalkozókkal. A Microsoft IP Ventures programjának célja, hogy „ügyfélkész” technológiát adjon fejlődő vállalkozásoknak s ügyfeleiknek, s ezzel a vállalkozásokat azonnali üzleti előnyhöz segítse.

Hozzáférés EU támogatáshoz

Korlátozott erőforrásaik és kis költségvetésük miatt a kkv-k gyakran jelentős kihívásokkal szembesülnek az innováció és a növekedés finanszírozása terén. Az EU ugyan kínál vissza nem térítendő támogatást, ám a bonyolult pályázati eljárások miatt nehéz a hozzáférés e forrásokhoz. A HP, az Intel és más helyi partnerek részvételével indított EUGA (EU Grants Advisor – Európai támogatási tanácsadó) programja révén a Microsoft segít a kkv-knak elérni és előnyösen felhasználni azokat a finanszírozási lehetőségeket, amelyekre potenciálisan jogosultak.

Az indítása óta eltelt alig egy év alatt az EUGA már több mint 10 000 finanszírozási lehetőség azonosításában működött közre, és 114 000-nél is több kkv-nak nyújtott segítséget. A 117 milliárd euró összegű EU támogatási alapból eddig 383 millió eurónyi összeget osztottak ki az EUGA n keresztül. A kkv-knak kínált EU finanszírozáshoz való jobb hozzáférésnek köszönhetően Európában eddig 613 munkahely jött létre és több mint 93 000 ember részesült különféle képzésekben.

Magyarországi adatok


Az IDC ma bejelentett tanulmánya szerint Magyarország 2005-ben 2,254 milliárd dollárt költött összesen IT beruházásokra. Az IDC adatai szerint Magyarország 2005-ös a GDP-jének 2,15 százalékát tették ki az IT-célú költések. Ezzel megelőzzük Szlovákiát és Lengyelországot, de Portugáliát, Spanyolországot és Írországot is. A legtöbbet 2005-ben Dánia, Svédország és az Egyesült Királyság költötte IT-beruházásokra, a GDP 3,47-3,47 és 3,36 százalékkal. A IDC előrejelzése szerint 2009-ben Magyarország a GDP-je 2,47 százalékát fogja IT-célú költésekre fordítani, ezzel a listán ugyanúgy a 16-ik helyen lesz, mint 2005-ben. Magyarországon 2005-ben 113.810 főt foglalkoztattak az IT szektorban, ezzel az európai listán 16-ikak vagyunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik