Gazdaság

Rák elleni rágógumit fejlesztenek finn kutatók.

A rágó a levegőből, a táplálékból, a cigarettából, vagy az alkoholból a szájba kerülő rákkeltő hatású acetaldehidet közömbösíti.

A tejtermékek fokozott fogyasztása növeli
a kétpetéjű ikerterhesség esélyét – állapították meg amerikai orvosok több mint ezer vegetáriánus nő vizsgálata alapján. Közülük a sok tejterméket evők ötször nagyobb valószínűséggel hoztak világra ikreket. A feltételezések szerint a tej fehérjéi egy növekedési hormon termelődését serkentik, ami peteérést indukál, így inkább lehet egyszerre mindkét petefészekben ovuláció, ami a kétpetéjű ikerterhesség feltétele.

Dohányzásellenes oltóanyagot fejlesztenek
svájci és amerikai gyógyszercégek. A vakcina megakadályozná, hogy a nikotin az agyba jusson, és ott kifejtse hatását. Így a dohányzás nem csökkentené a nikotinéhséget, és könnyebb lenne leszokni róla.

Cunami pusztított Svédország területén
145 millió évvel ezelőtt – állítják svéd geológusok. Annak idején a Skandináv-félsziget a Baltikummal együtt tömören az Eurázsiai kontinenshez tartozott, és nagyjából a mai Földközi-tenger földrajzi szélességén foglalt helyet. Az akkori szökőár pusztítóbb lehetett, mint a 2004 végi délkelet-ázsiai katasztrófa.

Rekord légszennyezést mértek német kutatók
Norvégia északi részén. Ezt Kelet-Európából származó aeroszolok okozzák. A jelenséget alighanem a rendkívüli európai időjárás váltotta ki, ám a kutatók most figyelik, vajon trend kezdetét jelenti-e a kiugró adat.

A perui Cuzco városát éri a legtöbb ultraibolya sugárzás
a Földön, állapították meg új-zélandi kutatók. Az adatok a NASA Total Ozone Mapping Spectrometer nevű műholdjának 1997 és 2003 között végzett mérésein alapulnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik