Gazdaság

Légibefektetők

Már nemcsak eladnak a Balaton partján, megjelentek az ingatlant kereső külföldiek is. Úgy tűnik, lassan véget ér a hét szűk esztendő, így ma jó befektetés lehet a tó körüli vásárlás.

Eddig felfedezetlen célpontra bukkantak a Balaton és a Velencei-tó környékén a vállalkozó kedvű hazai ingatlan-befektetők. Egy – feltehetően a közeljövőben, a második NFT keretében megjelenő – pályázat révén ugyanis a rendszerváltás előtt épült, lerobbant vállalati üdülőkomplexumok felújításához vissza nem térítendő uniós támogatás igényelhető majd. Ez és a nyomott ingatlanárak együttesen egy remek üzlet alapjait teremhetik meg – legalább is azoknak, akiknek akad minimum 100 millió forintjuk, illetve képesek összeszedni ekkora finanszírozási forrást.


Légibefektetők 1

Siófoki szállodasor. Uniós pénzek hozhatják el az újrakezdést.

Mint Torma Steffi, a balatonfüredi ImmobilienMarkt ingatlaniroda egyik vezetője mondja, az elmúlt hetekben három olyan, közvetlen tóparti, nagy értékű üdülőkomplexum eladásáról értesültek az északi parton, amelyre több mint egy éve nem akadt vevő. A három, egyenként egy hektárosnál nagyobb üdülő egyikén vitorláskikötő is kialakítható, kettőn pedig szálloda is van. A három üzlet összértéke 1,5 milliárd forint feletti.

Hasonló tapasztalatokról számol be Simon Amarilla, a Siófoki Otthon Centrum ki­rendeltség irodavezetője is: a vállalkozók körében a „szocreál” üdülők felkapottak lettek, mert a várható pályázati támogatás révén fantáziát látnak az efféle ingatlanokban. Az alku azonban a déli parton is kötelező, akadt olyan vállalati üdülőtelep, amelyet először 200 millió forintra tartott a tulajdonos, de végül 100 millió forintot sem kapott érte. Persze az ügyesen alkudozó vállalkozók élete sem fenékig tejfel, s bár a korszerűsítést, valamint a funkcióváltást várhatóan támogatja a pályázat, új apartman lakásokat például nem lehet majd uniós pénzből építeni. Igaz nyugdíjasház, vagy éppen osztott üdülési jog (time share) értékesítése szóba jöhet.

MINDENT EGYSZERRE. Akinek azonban nincsenek százmilliói, az is nyugodtan belevághat a vízparti ingatlanvásárlásba, jelenleg ugyanis remek lehetőség kínálkozik a befektetési célú vételekre. Nem csupán az állami támogatásra ácsingózó vállalkozók, hanem immár a külföldi befektetők is kezdik ismét felfedezni a Balatont. A folyamat azonban még a legelején tart, s nyitott kérdés, megvalósul e az a számtalan fejlesztés, amelyek közül jó néhány az SCD cégcsoporthoz (Figyelő 2005/29. szám) köthető.

A két éve lapunknak még igen pesszimistán nyilatkozó Torma Steffi most derűlátóbb. Állítása szerint egyre több az érdeklődő, vannak külföldiek is köztük, s üzletkötés több akad, mint tavaly, ám az igények továbbra is magasabbak, mint az anyagi lehetőségek. Még mindig nagyon kevés a fizetőképes vásárló. Nincs nagy változás abban, hogy fényévekre vannak egymástól a kínálati árak, illetve a vevők elképzelései. „A vevők mindent akarnak egyszerre: víz közeli, panorámás önálló házat fillérekért, míg az eladók a nagy alapterületű, szürke tucat-ingatlanjaikért is legalább annyit szeretnének kapni, mintha azok kitűnő adottságúak lennének” – jellemzi a helyzetet az ImmobilienMarkt társvezetője. Akad olyan nagyobb, víz közeli családi ház, amelyet több mint egy évig árultak, s a kért 47 millió forint helyett végül mindössze 34 millióért lehetett eladni. Ráadásul az eset az efféle ingatlanok közt nem kirívó – meséli Torma Steffi.


Légibefektetők 2

Kevéssé látja tágnak a kereslet és a kínálat közti rést Simon Amarilla, bár elismeri, hogy a túl magas eladói elképzelések a mai napig megvannak, és a vevők is sokszor elrugaszkodnak a talajtól „meglehetősen irreális elvárásaikkal”. Az angolok és az amerikaiak általában a víztől legfeljebb másfél-két kilométerre, legfeljebb páréves, önálló családi házat keresnek, s azokat hallomás alapján 10-12 millió forintért megvehetőnek vélik. „Szerencsére amikor az angol ügyfelek szembesülnek a valósággal, nem szaladnak el, hanem tudomásul veszik: az árak magasabbak, mint amire az otthon hallott beszámolók alapján számítottak, de folyatatják a keresést.”

Az mindenképpen elgondolkodtató, hogy a nívósabb balatoni ingatlanok árai ma már nem sokkal maradnak el az angolok és az írek körében kedvelt mediterrán, főként spanyol tengerparti övezetek árszínvonalától. Holott a nyaralási szezon ott jóval hosszabb, a környezet is kellően fejlett, s ami az északi „fapados nyaralók” számára a legfontosabb: diszkont repülőjáratok tucatjai kötik össze Nagy-Britanniát és Írországot a spanyol tengerpart számos kisebb-nagyobb településével.

Ha ettől a sűrűségtől még messze járunk is, azért a Balatonnak is megvan már az első ilyen összeköttetése: május elején beindult az egyelőre csak hetente háromszor közlekedő London-Balaton Ryanair járat (Figyelő, 2006/12. szám). A Balaton így már csupán néhány órányira van a brit fővárostól, abból pedig, hogy az olcsó jegyek egész nyárra gyorsan elfogytak, arra lehet következtetni, nem lesz probléma a gép telítettségével. A legtöbb angol és ír kisbefektető a balatoni árak látványos növekedését várja, ugyanúgy, ahogy történt ez az elmúlt években jó pár olyan spanyol, olasz, illetve francia célállomáson, ahová a fapadosok járatot indítottak (Figyelő, 2006/8. szám).

A sármelléki Fly Balaton reptérhez legközelebb fekvő nagyváros Keszthely, az ottani Otthon Centrum iroda vezetője, Surányi Norbert szerint a dán, az ír és a spanyol befektetők mellett szinte az első járatokkal megérkeztek az angol anyanyelvű érdeklődők is. (Füredre és Siófokra is eljutottak már az első „fapados ingatlanvásárlók”.) Az ingatlanszakértő mindenesetre azt tartja a legfontosabbnak, hogy egy írországi nagybefektető már jelen is van a térségben. Zalacsány és Kehidakustány közt nemzetközi golfpályát építenek 2008-ig. A hozzá tartozó exkluzív 400 lakásos apartman ház és villapark 2009-ig készül el, de már az ingatlanok jelentős része gazdára talált.

Egyesek három-négy év alatt az árak megduplázódására számítanak. Az ingatlanfejlesztő óvatosabb, de optimista, hiszen szerinte a golfkomplexumok világszerte kiemelkedő pénzügyi hozamot biztosíthatnak az ingatlan befektetőknek, mert a várható értéknövekedés mellett a visszabérlés is javítja a befektetés hozamát. Az épületeket ugyanis luxusüdülő-parkként hasznosítanák, amelyben valószínűleg egy ismert nemzetközi szállodalánc lesz a partner, s az ígért golf világversenyek széles és színvonalas közönséget vonzanak majd.

Az efféle nagyberuházások azonban a környékbeli többi ingatlan iránt is felkeltik a külföldiek érdeklődését – állítja a keszthelyi Otthon Centrum vezetője. Ennek első jele, hogy a 15-30 millió között kínált újszerű, önálló családi házak iránt máris számos ír és angol befektető érdeklődik, főként spekulációs céllal. A reménybeli vevők szerint három év alatt ezek az ingatlanok, vagy épp a Keszthely elegáns belvárosi lakásai is jóval értékesebbek lehetnek, nem csak a golfpályához épülő elegáns villapark lakásai, rezidenciái. Mindezt persze az eladók – akik között sok német, jórészt idős befektető is van -, másképp gondolják. Közülük ma sokan jó állapotú, sok esetben felújított nyaralóiktól is megválnak alacsony áron, miközben honfitársaikra vevőként is számítanak azok, akik bíznak a fellendülésben. A londoni Ryanair-járat sikere esetén bizonyosra vehető a Frankfurt-Hahn-Sármellék légihíd kiépülése is, s ennek hatására Németországból is új vevők landolhatnak a magyar tenger partján. Az ingatlanszakemberek azonban szinte kizártnak tartanak egy, a 6-7 évvel ezelőttire emlékeztető, újabb látványos ingatlanár-ugrást.

Légibefektetők 3

Velencei-tó: Magyar terep

Légibefektetők 4


Légibefektetők 5

Légibefektetők 6

Légibefektetők 7Sok tekintetben a balatonihoz hasonló „nehéz piac” a Velencei-tó környéke is. A középkategóriában, a 20-40 milliós ingatlanoknál nagyon nagy a kínálat és szerény a kereslet, akár csak a magyar tengeren. Nagy különbség viszont, hogy a Velencei-tó körül a külföldi vásárlók zömét lényegében a hazatelepülő magyarok adják – derül ki a székesfehérvári Élvit ingatlaniroda referensének szavaiból. Fejérné Csete Katalin szerint – hasonlóan a balatoni piachoz – a legtöbben 10-15 millió forint körüli kis házat, vagy olcsóbb, akár már 2-3 millió forinttól kapható üres telket keresnek. A Velencén épülő új termálfürdő azonban (a siófoki mega-fejlesztéshez hasonlóan) javítja a környező ingatlanok értékesítésének esélyét. Bár külföldi vásárló kevés van, a tavat a fővárosból kiköltöző honfitársaink rohama utolérte, hiszen például egy budaörsi munkahelyre sokkal gyorsabb beérni a tó keleti partjáról, mint mondjuk Pest déli csücskéből. Jellemző az is, hogy a nyugdíjasok, vagy a korhatárhoz közelítők az év melegebb felét a tó közelében töltik.
Légibefektetők 3

Légibefektetők 7

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik