Gazdaság

Gót atyafiak

Bár a heavy metal nem részesül a média vakító hype-jából, mégis az egyik legsikeresebb ágazata a rock and rollnak.

Aki nem tart lépést e szubkultúra fejlődésével, vagy éppen egy helyben topogásával, annak nyilván érthetetlen, hogy miért telik meg rendre a Petőfi Csarnok finn és svéd „metálszki” zenekarok koncertjein.

Nem könnyű a „médiatérben” elhelyezni a műfaj ismert figuráit, de ettől még a metál bizniszből a legnagyobb lemezkiadók sem maradnak ki. Az EMI – a világ egyik legjelentősebb kiadója, olyan „címerállatokkal”, mint a Beatles és a Rolling Stones – megvette a metálra szakosodott Century Mediát. Könnyen eltévedtünk a metál halott mocsarában, hiszen az olasz Lacuna Coil nem tipikus „metál”, szimfonikus goth-metál (!) stílusuk becsületes neve.


Gót atyafiak 1

A goth-metál legújabbkori sikerének szépen megágyaztak a kereskedelmi tévék fantasy sorozatai, illetve a kosztümös horrorfilmek, a műfaj mégis tíz éve egyhelyben topog. Igaz, keverték már black metállal (Paradise Lost, Anathema), nu-metállal (Evanescence), opera-metállal (Nightwish), de ezek a különbségek nem olyan jelentékenyek, hogy a goth-metál fejlődéséről beszélhetnénk.

A Lacuna Coil már könnyebben „medializálható”, a Fókusz stábja például bármikor előveheti aláfestő zeneként a Cristina Scabbia „angyali” hangján megszólaló zenekart egy „Lui Padre Győzike márvány járólapjának mintáiból jósol” című spothoz.

Legendáját egyebek közt azzal alapozta meg a zenekar, hogy sokak szerint a hatalmas kereskedelmi sikereket elérő Evanescence tőlük nyúlta le a koncepcióját – ami a Karmacode-ot meghallgatva akár igaz is lehet. Ugyanakkor a Lacuna Coil pontosan ennyit vett kölcsön a finn Nightwishtől. (Mindhárom banda élén egy-egy metál-primadonna áll).

Sajnos, bármilyen profi album is a Karmacode, pont úgy nem tudjuk komolyan venni az áriázó énekesnőt, a metál és goth-rock közhelyeit variáló zenekarát, és a Carmina Burana hangulatát rendre beidéző szimfonikus szemplingeket, ahogy a kereskedelmi tévék hétvégi home decor műsorai és az utazási magazinjai közé beékelt fantasy sagákat sem, amelyekben hatalmas mellű istennők előírásszerű szablyahasználattal terítik le a sárkányokat.

Lacuna Coil: Karmacode • EMI/ Century Media • 47 perc 13 szám. Poptőzsdei árfolyam: ***

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik