Gazdaság

Briliáns ékszerek

Mindegy, miből van, csak ragyogjon! Hol vannak már azok az idők, amikor csak a legtökéletesebb tisztaságú, a legfehérebb és persze a méretes, hibátlanul csiszolt briliáns viselői számítottak valakinek.

Manapság a színes, a gyémánt kereskedelem „4 C” szabálya (carat – súly, clarity – tisztaság, color – szín, cut – vágás) alapján hajdan selejtnek minősülő „fancy” köveknek szinte nagyobb az ázsiója, mint a ragyogó fehér daraboknak. Az ékszerkészítők pedig, bár gondoskodnak a konzervatív ízlés kielégítéséről is, egyre színesebb csecsebecsékkel árasztják el a piacot. A divat átírta az alapszabályokat. Ma már az sem igaz, hogy a nők alakítják az ízlést, az ő különös vonzódásuk diktálna a bizsupiacon. Beckhamtől Agassiig sportolók sora visel briliánsokat a fülében, de akár a mellkasán is – piercing formájában. És a kövekkel ékített tárgyak sora sem merül ki már az ékszernek minősülő kategóriában. A New York-i ékszerész, Jacob Arabo például pótfogakba vagy fogszabályozókba javasolja az ékkövek applikálását. Vannak, akik élnek is a lehetőséggel. A hírek szerint több híresség viseli büszkén a szájában kreációit, nem rettenve el a fehér fogaktól elütő, így piros, kék vagy fekete brill kövektől sem.

Immár melltartókon vagy bicskákon, tűsarkokon és mobiltelefonokon is felragyognak e semmihez nem hasonlítható csillogó kövecskék. Az amerikai Victoria’s Secret fehérneműgyártó például 2900 briliánssal támasztotta alá Tyra Banks színésznő melleit, az általa viselt melltartó potom 12,5 millió dollárba kóstált. Laura Harring, ugyancsak neves művész, egy Oscar-ceremónián olyan lábbelit viselt, amelyet 464 brill ékesített, a Stuart Weitzman-modell értéke meghaladta az 1 millió eurót. A Jean’s farmerjainak aranygombjaiba minimum 2 karát súlyú gyémántot foglalnak be, egy-egy darab ára 3 ezer eurónál kezdődik. „Kelet fénye” – így hívják azt a szolid kis rongyot, amelyet egy libanoni divatkreátor álmodott meg, 2500 briliánssal és 85 fehér, valamint rózsaszín igazgyönggyel meghímezve. Az ár 1 millió euró. Az S.T Dupont az övek csatját tuningolta fel gyémántokkal, egy tucat, egyenként 0,13 karátos kővel mindössze 1300 euróba kerül egy kommersz példány. A Dior ajánlata egy kis estélyi táska szaténból, fehérarany betétekkel és igazgyöngyökkel 20 ezer euróért. De ha valaki igazán extrémre vágyik, álljon sorba a Lacroix-nál, amely Philippe Tournaire ékszerész gyémántokkal kirakott síléceit kínálja. Az ár vélhetően egyéni megállapodás tárgyát képezi. Ennél is őrültebb az AWR autóipari beszállító ötlete, a cég a felnik gyártására Gérald Chopard ékszerésszel szövetkezett, és színaranyból gyártott csavarjaiba még egy-egy 210 ezer euró értékű briliánst is befoglalt. A Dior limitált sorozatban előállított Fahrenheit nevet viselő fehérarany töltőtollait 44, összesen 2,194 karát súlyú briliáns ékesíti, míg S. T. Dupont öngyújtó kollekcióját és töltőtollait ugyancsak telerakták csillogó gyémántokkal. Egyes darabok ára közel 40 ezer euró. A Victorinox szolid svájci bicskával lepte meg a nagyérdeműt, a 800 kővel kirakott portékát 90 ezer euróért adják, de alig 50 ezerért már lehet venni egy Gillette M3 Power borotválkozó eszközt, amelynek 4,5 karát súlyú kő ad nyomatékot. Végül egy mobiltelefon, a Vertu terméke, a neve Diamond, sárga vagy fehérarany a választék, 4,2 karátnyi gyémánttal 37 ezer euróért beszerezhető.


Briliáns ékszerek 1

Briliáns ékszerek 2


Briliáns ékszerek 3

Briliáns ékszerek 4

Briliáns ékszerek 5Dupont-kollekció


Kinek? Láncdohányos krimiíróknak. Mennyiért? Az olcsóbb darabok már 40 ezer euróért + Nyakba akasztva ékszernek is jók – Megszerezni bonyolult, elveszteni könnyű.



Briliáns ékszerek 2


Briliáns ékszerek 3

Briliáns ékszerek 4

Briliáns ékszerek 5Felékszerezett felni – az AWR és a Chopard közös terméke.
Kinek? Aki megunta a besült csavarokkal való küzdelmet Mennyiért? Ha csak sárgaarany a brillt befoglaló csavar, akkor 210 ezer euróért. + Csillog és rozsdamentes – Sárban nem mutat.



Briliáns ékszerek 2


Briliáns ékszerek 3

Briliáns ékszerek 4

Briliáns ékszerek 5Victorinox svájci bicska.
Kinek? Túlélőknek disznóvágáshoz, vagy egy lakatlan szigetre. Mennyiért? 90 ezer euróért + Az éle ennek is tökéletes – Repülőtereken elkobozzák.


Briliáns ékszerek 1

Briliáns ékszerek 5




Netszörf


Fogalmak: A gyémántok iránt érdeklődőknek: www.diamonds.net

Tudomány: A 4C rejtelmei: www.diamondcuttersintl.com

Őrület: Kőhoroszkópok: www.bidz.com

Financiális kérdések: Árak, minőség: www.thediamonbuyingguide.com


Briliáns ékszerek 1

Briliáns ékszerek 5

Ajánlott videó

Olvasói sztorik