Gazdaság

Mozi papucsban, sörrel

Hatalmas dobozra meredtek az összegyűlt szomszédok a múlt század hatvanas éveinek elején.

Aki később érkezett, a hátsó sorokból alig látott valamit a mindössze 30 centis, fekete-fehér képernyőből és a rajta villódzó, elmosódott pacákból. Ma a fiatal középosztály filmimádó tagjai egyméteresnél nagyobb képátlójú plazmával „vakítják” az ismerősöket. Ha pedig a közelgő foci-vb előtt újítanak otthoni készüléket, még a családon belüli feszültséget is oldhatják.

A 106 centiméter képátlójú, immár 300-400 ezer forintért is kapható „kis plazmákat” akár egy átlagcsalád is megveheti, ha máshogyan nem, hát részletre. Ami viszont biztos nincs mindenkinek, az mondjuk egy 165 centis, több mint 2,5 millió forintot kóstáló óriás plazma. A Panasonic TH-65PV500-as modellje akcióban sem olcsó, képernyője viszont már egy méretes nappaliban is moziélményt nyújt. A hatalmas, mégis kecses képernyő nagyfelbontású (1366×768 pixel), s funkcióit varázslatos rövidítések tucatjai jelzik. Ezek közül a közelmúltban szabvánnyá vált HDMI bemenetet érdemes megemlíteni. Ennek a megoldásnak a lényege, hogy egy ilyen csatlakozóval ellátott, minőségi DVD-lejátszót a tévéhez kötve zongorázni lehet a különbséget a hagyományos összedrótozáshoz képest.

No persze a klasszikus moziélményhez sötétített szoba és vetítő is dukál. A mozimániások ma több száz projektor közül választhatnak, ám tudni kell: az olcsóbb modellek csak teljesen elsötétített szobában, jó vászonnal adnak korrekt képet. Akinek viszont külön moziteremre, vagy hatalmas nappalira telik, az nem akad fenn azon, hogy egy igazi csúcsvetítő bizony méregdrága. Az egyik üdvöske a high-end projektorok közt a Sony QUALIA 004-es; erre azt mondják, megéri 5 milliós árát, hiszen képminősége a legjobb digitális mozikét idézi. Technológiája ámulatba ejtő, három speciális, a képet a két legelterjedtebb vetítési technológia (az LCD és a DLP) előnyeit egyesítő, úgynevezett SXRD panellel állítja elő. A csúcsvetítő akár 1920×1080 pixel felbontású, lenyűgöző képet ad, ám speciális égője – amely ráadásul csak 1500-2200 órát bír – önmagában több mint félmillió forintot kóstál.

Visszaszállva a földre, érdemes átgondolni az otthoni fejlesztést. Akinek délnyugati fekvésű a nappalija és verőfényben kénytelen mondjuk meccset nézni házimozira szánt megjelenítőjén, annak célszerű lehet egy nagyobb LCD tévére beruháznia. A vb idején már talán itthon is kapható lesz a Samsung hatalmas, 117 centis LN-S4696D jelű masinája. Az LCD-tévék világossága és kontrasztja érezhetően jobb, mint a plazmatévéké – igaz, a plazmák színei elvileg szebbek és a gyors mozgásokat picit jobban jelenítik meg. A Samsung viszont kitett magáért, az említett új készülék még a jobb LCD-k kontrasztarányának is több mint a dupláját (!) nyújtja.


Mozi papucsban, sörrel 1

Mozi papucsban, sörrel 2


Mozi papucsban, sörrel 3

Mozi papucsban, sörrel 4

Mozi papucsban, sörrel 5PANASONIC TH-65PV500 PLAZMATÉVÉ


Kinek? Aki óriás plazmával kápráztatná ismerőseit. Mennyiért? 2,6-2,8 millió forint. + Gyönyörű kép, HDMI bemenet, 165 centis képátló. – Hatalmas nappali és igényes DVD-lejátszó kell hozzá.



Mozi papucsban, sörrel 2


Mozi papucsban, sörrel 3

Mozi papucsban, sörrel 4

Mozi papucsban, sörrel 5SONY QUALIA 004 PROJEKTOR
Kinek? A legigényesebb producernek, aki hazavinné a Corvin mozit.Mennyiért? Mintegy 5 millió forint. + Kompromisszumok nélküli képminőség és szolgáltatások, – Az árából egy életen át mozizhatunk, vagy egy kisebb vidéki mozit is megvehetünk.



Mozi papucsban, sörrel 2


Mozi papucsban, sörrel 3

Mozi papucsban, sörrel 4

Mozi papucsban, sörrel 5SAMSUNG LN-S4696D LCD TÉVÉ
Kinek? Aki verőfényes nappaliban kénytelen vb-meccset nézni. Mennyiért? 800 ezer forinttól. + Nagyon fényes és nagy kontrasztú, minőségi kép, 117 centiméteres képátló. – Lehet, hogy a foci-vb előtt nem kerül a magyar boltokba.


Mozi papucsban, sörrel 1

Mozi papucsban, sörrel 5



Netszörf


Tesztek: Alapos és ingyenes leírások, szigorú, profi minősítések. www.homecinemachoice.com
Csináld magad: Aki maga kötné be és kiegészítőkkel javítaná a minőséget; csak ínyenceknek. http://hometheaterhifi.com

Megjelenítők: Nem csak projektorok, hanem mindenféle házimozi megjelenítő és azok külföldi árai is fellelhetők e honlapon. www.projectorcentral.com
Házimozi-hírek: Fejlemények a házimozi világából; érdemes a fórumon is körülnézni. www.hificity.hu

Sorround: Minden, amit a házimozi hangzásról tudni érdemes. www.prog.hu/article.php?aid=71.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik