Gazdaság

Kristályos szilícium nyomtatására alkalmas

technológiát dolgoztak ki a Seiko Epson mérnökei.

Módszerük az oldott szilícium fecskendezésén alapul, a műveletet egy tintasugaras printerekhez hasonló eszköz hajtja végre. A megoldás napelemek, vagy kijelzők készítésére lehet alkalmas.

Rádiófrekvenciás azonosító bevezetését javasolja
az utasok követésére az OPTAG nevű európai uniós kutatási konzorcium. A jeladó csipekből, kamerákból és egy központi helyiségbe telepített kijelzőkből álló rendszerrel lehetőség nyílik minden utas külön megfigyelésére. A megoldást, amelytől a repterek hatékonyabb és biztonságosabb működését várják, először a debreceni reptéren tesztelik majd.

Tejsavóból készítenek majonézt
spanyol kutatók. A majonéz valójában tojássárgája, azaz egy vizes oldat, és olaj emulziója, amelyben jelen esetben a tojást helyettesítik egy hasonlóan magas fehérjetartalmú, ám kevéssé értékes alapanyaggal. A tejsavós terméket most ízpróbáknak vetik alá, és koleszterinmentes majonézként árulnák.

A digitális fényképezőgépeket
azonosítják a velük készített kép alapján amerikai kutatók. A lencséken lévő sérülések felismerésén alapuló módszer bűnvádi eljárások során alkalmazható, mert segítségével azonosítható az esetenként bizonyítéknak számító digitális fényképek eredete. A tudósok most a szkennerek és videokamerák hasonló azonosítási technikáján dolgoznak.

Új mágnesvasutat tesztelnek kínai mérnökök,
Csengduban, Szecsuán tartomány fővárosában. A lebegő vonat saját, kínai fejlesztés, amellyel hosszú távon a német Siemens ma Sanghajban működő megoldását akarják helyettesíteni. Az új vonat egyelőre 120 kilométeres óránkénti sebességre képes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik