Gazdaság

Csúcson

Eddigi elképesztő drágulásuk ellenére az arany, az ezüst és a réz árának további növekedésére számít az elemzők többsége.

Mostanáig jól jártak azok, akik az arany kereskedésének budapesti indulásakor beszálltak ebbe a szegmensbe. A világpiacon tapasztalható közel 700 dolláros unciánkénti (1 uncia = 31,1 gramm) árszint látványos felértékelődést tükröz nemcsak az év eleji, de a budapesti debütáláskor érvényes szinthez képest is. Bár a fémek piacán a figyelem középpontjában kétségtelenül a negyedszázados csúcsokon forgó arany áll, nem szabad megfeledkezni a szintén 25 éve nem látott magasságban tartózkodó ezüstről, illetve a történelmi csúcsokat döntögető rézről és platináról sem. Hatalmas fémpiaci rali szemtanúi lehetünk az elmúlt 12 hónapban.

Bár a héten a globális tőkepiacokon tapasztalható bizonytalanság korrekciót hozott a szárnyaló fémárakban, a szakértők nagyobb része nem számít trendváltásra az említett területeken. Az arannyal kapcsolatban elterjedt elemzői álláspont, hogy a következő időszakban kisebb erőgyűjtésre lesz szükség a 620-720 dolláros szinten ahhoz, hogy a 800 dollár feletti mindenkori csúcs közelébe erősödhessen a kurzus. Kulcs a gyenge dollár és a feszült közel-keleti helyzet, ezek pedig folyamatosan támogatják az emelkedést.

Az ezüst unciánkénti ára 13 dolláros szint körül ingadozik, amire már közel negyedszázada nem volt példa. Egyes vélemények szerint lufit fúj a piac, s egyre több befektető gondolhatja úgy, hogy a jelenlegi szinteken zárja vételi pozícióját. Ők viszont az esetleges nagyobb korrekciót követően újra visszaszállhatnak. Ami ma biztosan látszik: az ezüst szépen követi a „nagy testvért”, forgalma azonban kisebb, árfolyama csapongóbb.

A platina kurzusának emelkedésében az játszotta a főszerepet, hogy 2005-ben a várakozásokat jóval meghaladó, 70 ezer unciás hiány mutatkozott belőle a világpiacon. Szakértők szerint a trend folytatódhat, az árak tovább menetelhetnek felfele az alacsony készletek, kínálati zavarok, és a gyengülő dollár következtében.

A réz esetében soha nem látott magasságokat ért el az árfolyam, majd a kismértékű korrekciót követően a 8050 dolláros tonnánkénti szinten pihent meg. Az eddigi emelkedésben a kitermelési nehézségek és a befektetési alapok vételei játszották a főszerepet. Bár a réznél a kereskedők nagymértékű volatilitásra számítanak az elkövetkezendő hetekben, a nemesfémeknél kevésbé csillogó fém piacán is kitarthat egy korrekciót követően a hosszú távú lelkesedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik